Prema podacima UN-a: Najviše žitarica dobile članice EU, najmanje siromašne države

15.07.2023. | 13:46

Najviše poljoprivrednih proizvoda iz Ukrajine u sklopu sporazuma o izvozu žitarica dobile su članice EU, dok je samo 2,3 odsto proizvoda isporučeno najsiromašnijim državama svijeta, rezultati su analize podataka UN.

Ukupna količina isporuka od avgusta 2022. godine do juna 2023. godine iznosi 32,8 miliona tona.

Prema podacima UN, Kina je dobila najviše poljoprivrednih proizvoda i to 7,96 miliona tona ili skoro četvrtinu od cijelokupne isporuke.

Na drugom mjestu je Španija, koja je dobila 2,06 miliona tona ili 6,3 odsto od ukupne količine, na trećem je Turska koja je dobila 9,9 odsto od isporučenog ili 3,2 miliona tona proizvoda.

U prvih pet zemalja su Italija, koja je dobila 2,1 miliona tona ili 6,3 odsto od svih proizvoda u sklopu sporazuma i Holandija sa dobijenih 1,9 miliona tona ili 5,9 odsto. Više od milion tona dobili su Egipat i Bangladeš.

Među 20 zemalja koje su dobile najviše ukrajinskih poljoprivrednih proizvoda su Portugalija, Belgija, NJemačka, Francuska i Rumunija, dok je EU dobila 12,4 miliona tona
ili 38 odsto od ukupne isporuke.

Najsiromašnije države svijeta, među kojima su, prema klasifikaciji UN, Avganistan, Jemen, Somalija, Sudan i Etiopija, dobile su 768,6 hiljada tona poljoprivrednih proizvoda ili 2,3 odsto.

Sporazum o izvozu žitarica iz ukrajinskih luka u Crnom moru u julu prošle godine potpisali su predstavnici Rusije, Turske, Ukrajine i UN.

Sporazum je sastavljen od dva nivoa, mehanizma za izvoz ukrajinskih proizvoda iz crnomorskih luka, dok su UN obećale da će osigurati izvoz ruskih poljoprivrednih proizvoda.

Ukrajina bi, u sklopu dogovora, izvozila ječam, uljanu repicu, kukuruz, pšenicu, suncokret i biljno ulje te razne vrste brašna,stočne hrane i mahunaste plodove.

Oznake: Izvoz, Žitarice