Prekretnica u Njemačkoj: BMW okončao proizvodnju benzinskih i dizelskih motora

16.11.2023. | 08:18

Nakon 60 godina posljednji motor s unutrašnjim sagorijevanjem napustio je krajem protekle sedmice BMW-ovu tvornicu u Minhenu.

Ovo je prekretnica za bavarsku marku, a razlog je taj što je proizvodnja prebačena na električne automobile.

Četiri, šest, osam ili čak dvanaest cilindara? Glavna tvornica BMW Grupe u Minhenu proizvodila je ove motore više od 60 godina. U tom pogledu ova odluka je određena prekretnica, piše “BR24”.

Međutim, ovo nije kraj BMW-ovih motora s unutrašnjim sagorijevanjem. BMW je sada potpuno preselio svoju proizvodnju benzinskih i dizelskih motora u svoje tvornice u austrijskom Stejru i u britanskom Hams Holu, rekla je potparolka kompanije.

Fabrika je odluku objavila 2020., a plan je pretvorba tvornice u Minhenu u tvornicu za električna vozila. Oko 1.200 zaposlenih radilo na izradi motora u tvornici BMW-a u Minhenu. Prema BMW grupi, svi su prekvalifikovani i raspoređeni u druga područja.

Na prostoru gdje se prije nalazila hala za proizvodnju motora s unutrašnjim sagorijevanjem sada se gradi hala za montažu novih modela u koju se ulaže 400 miliona evra.

Centar za testiranje baterija biće izgrađen na lokaciji BMW-a u njemačkom Vakersdorfu, gdje će se testirati visokonaponske baterije i druge komponente električnog pogona.

Dodajmo i kako su u septembru ove godine građani Straškirhena u Donjoj Bavarskoj glasali da se BMW-u dopusti izgradnja tvornice baterija u opštinama Straškirhen i Irlbah, prenosi “SeeBiz”.