Preko granice je drugačije: Amerikanci idu u Meksiko po jeftinije gorivo

31.03.2022. | 21:07

Kako cijene benzina širom SAD nastavljaju da rastu, Amerikanci traže jeftinije načine da napune rezervoare automobila – a neki čak odlaze u druge zemlje.

Neki stanovnici američke države Kalifornija, gde su cijene benzina konstantno među najvišima u zemlji, idu u Meksiko kako bi uštedjeli.

Čak i prije ruske invazije na Ukrajinu krajem februara, cijena benzina u SAD je rasla, piše B92.

Prema američkom Ministarstvu rada, cijene benzina su porasle za 40 odsto od januara 2021. do januara 2022.

Rusija je treći najveći proizvođač nafte na svetu, a zbog rata su cijene benzina porasle u SAD i drugdje u svijetu.

Ranije ovog mjeseca, prosečna cena maloprodajnog galona benzina dostigla je 4,33 dolara, dostigavši maksimum u prethodnih 14 godina, prema Američkoj automobilskoj asocijaciji (AAA).

Prosječna cijena benzina u Kaliforniji je trenutno 5,91 dolara po galonu i 4,24 dolara po galonu na nacionalnom nivou, navodi isti izvor.

U Meksiku je drugačije.

Ranije ovog mjeseca predsednik Andres Manuel Lopez Obrador obećao da će kontrolisati cijene benzina subvencionisanjem goriva.

Na TikToku, Hulio Vakero, stanovnik San Dijega, samo 23 kilometra od granice, objavio je video, pokazujući kako je napunio rezervoar honde sivik u Tihuani za 40 dolara.

-Osam stotina pezosa i evo ga, pun rezervoar – rekao je, pokazujući displej pumpe benzinske stanice i potom instrument tablu sa “nahranjenim” automobilom.

Kratki TikTok snima ima više od 2.000 lajkova.

On je za BBC rekao da je nedjelju dana kasnije platio 70 dolara da napuni rezervoar u Kaliforniji.

Vakero živi oko 20 minuta od Tihuane i ima namjeru da ide u meksički grad svakog drugog mjeseca.

Dodao je da će, ako cijene nastave da rastu ili budu na istom nivou, početi da odlazi nedjeljno u Meksiko po jeftiniji benzin.

Kada je izračunao cijenu za galon, rekao je da je skoro šest dolara po galonu u San Dijegu u poređenju sa 3,75 dolara po galonu u Meksiku krađa.

Ciena u Pemeku, državnoj meksičkoj kompaniji, primijetio je, bila je čak niža od 3,30 dolara po galonu.

Drugi stanovnik južne Kalifornije, Ken Barns, rekao je za BBC da, iako on i njegova supruga trenutno ne idu u Meksiko ciljano po benzin, “namerno izbegavaju da napune rezervoar u SAD pre odlaska” u susjednu zemlju.

Barns živi oko 30 kilometara od granice.

Kaže da ako bude planirao da ide u Meksiko, sigurno će “preći granicu i napuniti” rezervoar.

Uprkos visokim cijenama, potražnja za benzinom i dalje raste na nacionalnom nivou, prema GasBuddy, koji pruža uvid u cijene benzina u realnom vremenu.

Sredinom marta je potražnja porasla za 2,9 odsto, iako je nejasno zašto se to dešava.

Patrik De Han, šef analize u GasBuddy, rekao je da se potraga za benzinom po nižoj cijeni može isplatiti – ali sve zavisi koliko je jeftiniji i koliko daleko treba da vozite da biste uštedeli.