Preko gasovoda “Sjeverni tok jedan”: Isporuka gasa stabilna

22.06.2022. | 12:56

Tokovi ruskog gasa u Evropu preko gasovoda “Sjeverni tok jedan” i isporuke kroz Ukrajinu i danas su stabilne, dok su obrnuti tokovi na gasovodu “Jamal” oslabili, pokazuju podaci operatera.

Fizički tokovi ka NJemačkoj kroz gasovod “Sjeverni tok jedan” preko Baltičkog mora iznosili su jutros 29.279.682 kilovat-časova na čas, u skladu sa nivoima većim od 29.000.000 kilovat-časova tokom većeg dijela prethodnog dana.

Ruski proizvođač gasa “Gasprom” saopštio je prošle sedmice da će kapacitet kroz gasovod biti smanjen na samo 40 odsto zbog odloženog vraćanja opreme koju servisira njemački “Simens”.

Manji protok izazvao je strahove oko zimskog snabdijevanja Evrope, a nekoliko zemalja je pokrenulo rana upozorenja o snabdijevanju gasom i najavilo mjere za suzbijanje potražnje za gorivom.

Zahtjev italijanske energetske kompanije “ENI” za gas od “Gasproma” danas je samo djelimično potvrđen.

Gasovod “Sjeverni tok jedan” biće podvrgnut redovnom godišnjem održavanju od 11. do 21. jula, kada obično nema protoka.

“Gasprom” je saopštio da je isporuka gasa u Evropu preko Ukrajine preko ulazne tačke Sudža danas bila 41,9 miliona kubnih metara naspram 41,2 miliona kubnih metara dan ranije.

Tokovi gasa na istok preko gasovoda “Jamal-Evropa” do Poljske iz NJemačke su neznatno smanjeni, pokazali su podaci operatera gasovoda “Gaskad”.

Izlazni tokovi na mjernoj tački Malnov na granici NJemačke sa Poljskom iznosili su jutros 1.086.494 kilovat-časova na čas, u odnosu na nivoe od 1.890.000 kilovat-časova prethodnog dana, pokazuju podaci.