Prekinuta višemjesečna neizvjesnost: Za kilogram maline 8,5 KM

13.09.2022. | 07:38

Najveća hladnjača za otkup i prodaju voća u Bratuncu “Agro dr” objavila je da će za kilogram maline platiti 8,50 KM čime je prekinuta višemjesečna neizvjesnost u vezi sa otkupnom cijenom tog bobičastog voća, ali taj iznos, prema riječima proizvođača, nije zadovoljavajući.

Berba ljetnih sorti maline završena je prije više od mjesec, domaći proizvođači od početka berbe predavali su rod hladnjačama, a otkupnu cijenu, koja bi zadovoljila obje strane, nisu mogli usaglasiti.Proizvođači su, zbog poskupljenja repromaterijala i đubriva, tražili deset maraka za kilogram ovog “crvenog zlata”, koliko je plaćano i malinarima u Srbiji, dok je s druge strane predloženi iznos za hladnjačare bio previsok jer ni njih, kako su tvrdili, nije zaobišao rast troškova u ovom vremenu globalne krize.Vlasnik hladnjače “Agro dr” Petko Rankić navodi da je pronašao dobre kupce u Njemačkoj, te da je izašao sa cijenom od 8,50 KM po kilogramu sa uračunatim porezom na dodatnu vrijednost.

–  Nadam se da će ta cijena zadovoljiti domaće proizvođače. Moja hladnjača niti će biti u minusu, niti mogu očekivati neku zaradu. Pozitivna nula je ono što me očekuje – naveo je Rankić.

Dodaje da je od proizvođača sa područja Bratunca, Srebrenice, Milića, Skelana i Tuzle otkupio oko 1.200 tona maline i 200 tona kupine, što je kako tvrdi, više nego što su otkupili svi drugi hladnjačari zajedno.

– Kada smo preuzimali malinu i davali avans obećali smo malinarima oko osam KM po kilogramu i ne mogu sad ići ispod te cijene. Hoću da ispoštujem domaće poljoprivrednike, da ljudi budu zadovoljni i da možemo sarađivati i naredne godine – priča Rankić.

Da objavljena cijena ipak nije zadovoljavajuća i da su proizvođači priželjkivali veći iznos uvjerava predsjednik Udruženja malinara Bratunca, Srebrenice i Milića “Vilamet” Ljubiša Alempić.

– Ne možemo biti zadovoljni sa tim iznosom jer su neke manje hladnjače proizvođačima već isplatile 8,60 KM po kilogramu. Na sastanku koji je održan prije desetak dana prihvatili smo da to bude najniža cijena i sada dobijemo deset feninga manje. Plus, bilo je i hladnjačara na našoj regiji koji su platili malinu devet KM po kilogramu, u Ljuboviji čak i deset – navodi Alempić. Dodaje da razlika u ponuđenim cijenama neme veze sa kvalitetom ovog bobičastog voća, piše Glas Srpske.

– Kvalitet maline kod 90 odsto poljoprivrednih proizvođača u Srpskoj je identičan, tako da ta otkupna cijena nema veze sa tim. Više zavisi od tržišta i kupaca kojima hladnjačari prodaju voće – pojašnjava Alempić.

Da je objavljeni iznos ispod onog koji su malinari očekivali tvrdi i predsjednik Upravnog odbora “Vilameta” Ivan Stojanović.

– Nismo zadovoljni, ali smo istovremeno i svjesni situacije i vidimo da roba ne ide. Moramo i mi razumjeti hladnjačare. Imamo informacije da je iz Bratunca izvezeno tek nekoliko kamiona, da kupci iz Evrope neće da stvaraju zalihe jer se boje nestašice struje – rekao je Stojanović.

Kupina

Ljubiša Alempić kaže da cijena kupine još ni na koji način nije definisana zbog čega proizvođači ne znaju šta ih očekuje.

– Imamo jednog hladnjačara koji je plato kupinu po 3 KM, a sutra ako neko kaže kupina će biti 2,5 marke, šta onda raditi. Orijentišemo se prema onome ko je najviše platio – rekao je Alempić.