Pregovori o kreditu za saniranje stanja u “Šumama Srpske”

30.07.2020. | 09:08

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske počelo je pregovore sa Svjetskom bankom o kreditu od 30 do 50 miliona dolara za potrebe Јavnog preduzeća “Šume Republike Srpske”, rekao je pomoćnik resornog ministra Goran Zubić.

Zubić je naveo da bi ta sredstva trebala da budu iskorištena za pošumljavanje, izgradnju šumske infrastrukture, ali i nabavku moderne mehanizacije.

– Konačni cilj je da se poveća stepen obrade šumskih drvnih sortimenata, uvedu nove tehnologije obrade i prerade drveta, napravi održiviji i rentabilniji sistem kako bi se `Šume` postavile na zdrave noge – izjavio je Zubić za “Glas Srpske”.

Zubić je podsjetio da je Ministarstvo izradilo poseban akcioni plan za sprečavanje i suzbijanje šumskih krađa, u koji je uključeno Ministarstvo unutrašnjih poslova, interna kontrola javnog preduzeća i šumarska inspekcija.

– Samo tokom prošle godine imali smo 13 ovakvih akcija prilikom kojih je oduzeto oko 3.000 kubnih metara nelegalno posječenih stabala – rekao je Zubić.

Zubić je naveo da se pandemija virusa korona odrazila i na poslovanje “Šuma Srpske” i to na više načina.

– Prvo treba pomenuti da su glavni partneri ovog preduzeća domaći drvoprerađivači, koji su, nažalost, u proteklom periodu imali ogromne probleme, odnosno zastoje u prodaju svojih proizvoda, kako na domaćem tako i stranom tržištu – istakao je Zubić.

Prema njegovim riječima, domaći prerađivači zbog toga drastično su smanjili obim kupovine šumskih drvnih sortimenata, što se onda reflektovalo i poslovanje “Šuma”.

Zubić je dodao da je došlo i do pada prihoda i otežanog plaćanja tekućih obaveza, prije svega plata radnika, ali i obaveza prema usložnim firmama koje obavljaju sječu i izvlačenje drvnih sortimenata.

 

Izvor:(RTRS)