PREF izdvojio 2,6 miliona KM za akcije: Postao drugi najveći akcionar “GP Krajina”

09.07.2021. | 18:55

Penzijski rezervni fond (PREF) Republike Srpske kupio je za 2,6 miliona maraka akcije građevinskog preduzeća “GP Krajina” iz Banjaluke i tako na listi najvećih akcionara preskočio direktora te kompanije Borka Đurića.

PREF je ovom trgovinom stekao novih 6,55 odsto akcija u “Krajini”, što ih uz dosadašnjih deset odsto svrstava na drugo mjesto po udjelu u kapitalu.

Ispred tog fonda je učešću u kapitalu samo vlasnik “Kaldere” Milenko Čičić koji ima udio od 38,29 odsto u akcijama GP “Krajina“, dok je Đurić sa 14,17 odsto akcija sada treći po udjelu.

U deset najvećih akcionara sa značajnijim udjelima se nalaze i vlasnik hotela “Bosna” Brane Janković, Nada Vujatović i Fond za restituciju RS.

Iz Društva za upravljanje PREF-om za CAPITAL kažu kako na ovaj način pokazuju da vjeruju u domaća privredna društva i njihov menadžment.

“Na našoj berzi imamo ovakve kompanije sa dobrim korporativnim upravljanjem, razvijenom korporativnom kulturom, odličnim rezultatima i sa svijetlom perspektivom. Još ih je više koja nisu listirana na berzi i vjerujemo da će domaće tržiste kapitala i njih prepoznati”, kažu u PREF-u.

Prema njihovim riječima, opredjeljenje za ovu godinu je veće izlaganje portfelja prema stranim tržištima kapitala.

“Ipak, ovo je primjer da postoje i na domaćem tržistu kompanije kod kojih želimo da zadržimo vlasničko učešće ili da ga povećamo. U domaćoj privredi postoje kompanije koje se uklapaju u našu poslovnu strategiju”, poručuju iz Društva za upravljanje PREF-om i dodaju kako očekuju i isplatu dividende.

Inače, “GP Krajina” je u prošloj godini prijavila prihode od 13,3 miliona maraka i dobit od 3,3 miliona KM. U preduzeću je bilo zaposleno 127 radnika, deset više nego u godini prije pandemije.

Oznake: Akcije, Kupovina