Predviđanja Centralne banke: Projekcija snažnijeg oporavka tek 2022. godine

09.12.2020. | 13:09

Centralna banka BiH očekuje snažan pad ekonomske aktivnosti u 2020. godini, a stagnacija će se osjetiti u svim sektorima društva i ekonomije, te se u naredne dvije godine ne očekuje rast realnog BDP-a iznad tri odsto.

Ovako umjerenim stopama rasta dostizanje pretkriznog nivoa ekonomske aktivnosti očekuje se najranije 2022. godine, navedeno je u drugom krugu projekcija ključnih makroekonomskih agregata za period 2020-2022. godina, koji je objavila Centralna banka BiH.

Prethodna projekcija snažnijeg oporavka u 2021. godini je pomjerena za kraj projekcijskog perioda, prvenstveno zbog intenziteta drugog talasa pandemije, ali i slabijeg od očekivanog efekta vladine potrošnje na ekonomsku aktivnost u zemlji tokom ove godine.

U tekućoj godini se očekuje kako će jedino rast državne potrošnje donekle ublažiti smanjenje ukupne ekonomske aktivnosti, dok će sve ostale komponente bruto društvenog proizvoda bilježiti značajan pad. U saopštenju Centralne banke istaknuto je da se usljed nepovoljnih kretanja na tržištu rada, pada ino-doznaka, smanjene kreditne aktivnosti, te smanjenja potrošačkog optimizma, očekuje snažan pad lične potrošnje u 2020. godini.

“Jedino u slučaju ove komponente agregatne potrošnje ne očekuje se povratak na pretkrizni nivo do kraja 2022. godine”, navedeno je u saopštenju. U 2021. i 2022. godini očekuje se rast značaja investicija u generisanju bruto društvenog proizvoda, pod pretpostavkom održavanja kontinuiteta javnih investicija, a u skladu sa trendovima u realnoj ekonomiji, blaže jačanje inflatornih pritisaka očekuje se tek od naredne godine.

Objavljivanje narednog kruga srednjoročnih makroekonomskih projekcija Centralne banke BiH za period 2021-2023. godina planirano je za maj 2021. godine. U narednim objavama, trenutne projekcije za 2021. i 2022. godinu mogu biti podložne snažnijim revizijama ukoliko se epidemiološka situacija ne poboljša do kraja prvog polugodišta naredne godine i ukoliko negativni efekti na ekonomsku aktivnost u glavnim trgovinskim partnerima budu znatno lošiji u odnosu na projekcijske pretpostavke Centralne banke, navedeno je u saopštenju.

Projekcije mogu biti korigovane i na više ukoliko se epidemiološka situacija, zbog pronalaska vakcine, znatno poboljša u zemlji i svijetu, već u prvom polugodištu, što bi rezultiralo bržim oporavkom turističke i vezanih djelatnosti.

Projekcije mogu biti korigovane na više i ukoliko se intenziviraju javne investicije i provedu neke od dugo najavljivanih strukturnih reformi.