Preduzeće koje se bavi proizvodnjom i remontom turbomlaznih motora: Orao” obilježava 79 godina postojanja

30.10.2023. | 07:36

Preduzeće “Orao”, koje se bavi proizvodnjom i remontom turbomlaznih motora svih vrsta, proslavlja danas 79 godina poslovanja, a obilježavanju ovog jubileja prisustvovaće i ministar privrede i preduzetništva Republike Srpske Vojin Mitrović.

Obilježavanje će početi u 11.00 časova, a izjave za novinare predviđene su prije početka događaja, najavljeno je iz resornog ministarstva.

Parastos poginulim borcima je u 11.30 časova.

Vršilac dužnosti izvršnog direktora za ekonomske poslove u “Orlu” Mladen Lemez izjavio je ranije Srni da će i ovu godinu kompanija završiti sa dobrim poslovnim rezultatima, te da su sve ugovore koje su imali sa Vojskom Srbije i ostalim ino-partnerima završili na vrijeme.

“Orao” je, nakon što je 1944. osnovan u Pančevu kod Beograda kao radionica za opravke avionskih motora, 1949. godine dislociran u Rajlovac u Sarajevo, te u narednim godinama prolazio kroz sve tehnološko-tehničke stepenice u remontnoj djelatnosti klipnih i turbomlaznih motora.

Od 1996. godine “Orao” je dislociran u Bijeljinu, drugi po veličini grad u Republici Srpskoj.

Sadašnji kapaciteti izgrađeni su na prostoru od 99.000 metara kvadratnih, na potpuno novoj lokaciji 1997. godine, sa sjedištem u Bijeljini.

“`Orao` DOO Beograd, čiji smo osnivač, i odjeljenja laboratorija u Banjaluci i Istočnom Sarajevu nam omogućavaju lakši kontakt sa klijentima i efikasan odgovor na svaki zahtjev tržišta”, piše na sajtu kompanije.

Prema podacima sa sajta, 2020. godine akcionarsko društvo “Orao” zapošljava oko 400 radnika od kojih više od stotinu sa visokom stručnom spremom, pet magistara i četiri doktora nauka.

Oznake: Fabrika