Više cijene proizvoda na tržištu: Rezultate u industriji napumpala inflacija

04.07.2023. | 08:35

Preduzeća u oblasti industrije prodala su lani proizvode vrijedne 7,55 milijardi maraka, što je za 1,1 milijardu KM više nego godinu ranije, a upućeni tvrde da je ovakav rezultat u najvećoj mjeri posljedica inflacije, a ne isključivo stvarnog rasta obima proizvodnje i ozbiljnijeg plasmana na strana tržišta.

Prema podacima Zavoda za statistiku RS, najveća vrijednost prodaje ostvarena je u sektoru prerađivačke industrije čak 5,3 milijarde maraka, dok je na drugom mjestu područje proizvodnje i snabdijevanja električnom energijom, gasom, parom i klimatizacija gdje je ostvarena prodaja od 1,8 milijardi KM.

Vrijednost prodaje industrijskih proizvoda u 2022. godini u inostranstvu iznosila je 3,6 milijardi KM, što je 48,3 odsto ukupne vrijednosti.

– Prodaja vlastitih industrijskih proizvoda dostigla je 7,2 milijarde KM, dok je prodaja industrijskih proizvoda koji su rezultat uslužne proizvodnje iznosila 287 miliona maraka – pokazuju podaci Zavoda.

Posmatrajući rezultate ostvarene u 2021. godini domaća preduzeća prodala su robu vrijednu 6,4 milijarde KM, od čega je 46,3 odsto plasirano kupcima u inostranstvu.

Najveća vrijednost prodaje i godinu ranije ostvarena je u sektorima prerađivačke industrije te proizvodnje i snabdijevanja strujom.

Predsjednik Područne privredne komore Bijeljina Stevo Savić za “Glas” smatra da su bolji poslovni rezultati i i povećan izvoz u najznačajnijoj mjeri posljedica inflatornih pritisaka.

– Za taj rezultat je manjim dijelom zaslužan veći obim proizvodnje i razmjena robe sa inostranstvom. Sa analizama i prognozama moramo biti veoma oprezni jer precizne statistike nema, moramo pratiti stanje tržišta ključnih spoljnotrgovinskih partnera sa kojima ostvarujemo najveću razmjenu. Trendovi u Njemačkoj i drugim zapadnim zemljama nisu najpozitivniji, njihove privrede polako usporavaju, a to će se sigurno reflektovati na stanje naše ekonomije zbog čega izražavam blagu zabrinutost za naredni period – rekao je Savić.

On je dodao da je inflacija pojela i rast plata domaćih radnika.

– Iako se priča o povećanju plata, realnog rasta radničkih primanja u Srpskoj nema, inflatorni pritisci su sve to negirali – navodi Savić.

Da je inflacija napumpala poslovne rezultate tvrdi i direktor mljekare “Pađeni” Nenad Vukoje.

– U 2022. godini ako posmatramo samo finansije ostvarili smo rast od 34 odsto u odnosu na 2021. godinu, međutim realan rast, odnosno obim proizvodnje veći je za devet odsto. Do takvog bilansa dovele su više cijene naših proizvoda na tržištu, s tim da smo izvoz povećali za dva odsto tako da smo u konačnici zadovoljni ostvarenim rezultatima – rekao je Vukoje i dodao da u ovoj godini očekuju rast između sedam i deset odsto te da su u julu otkupili rekordne količine mlijeka od kooperanata.

Radna snaga

Stevo Savić kaže da je nedostatak radne snage sve ozbiljniji izazov za domaću privredu, navodeći da se na ovu pojavu ne reaguje adekvatno.

– Vlasti su dozvolile povećanje kvota za radne dozvole, ali to ni izbliza nije u skladu sa realnim potrebama privrede. Potrebna su nam brža rješenja, da li značajnija liberalizacija tržišta ili efikasnija prekvalifikacija postojeće radne snage – naveo je Savić i dodao da je neophodno liberalizovati i troškove privrede za poreze i doprinose kako bi se stvorile pretpostavke za povećanje zarada i zaustavljanje trenda odliva radnika.