Predstavnici Srpske inicirali potpisivanje sporazuma BiH i Kine

01.03.2019. | 21:06

Pokrenuta je procedura za potpisivanje međudržavnog sporazuma BiH i Republike Kine koji će umnogome olakšati realizaciju infrastrukturnih i drugih razvojnih projekata u Republici Srpskoj za koje su zainteresovane kineske kompanije.

Među njima i autoput od Banjaluke do Prijedora, za koji je koncesioni ugovor sa kineskim Šandongom potpisan krajem prošle godine, i od kojeg Srpska neće odustati.

U prilog tome i razgovori resornog ministra Neđe Trninića i direktora ЈP Autoputevi RS Dušana Topića sa novoimenovanim kineskim ambasadorom u BiH Јi Pingom.

Od Banjaluke do Prijedora, autoputem dugim 42 kilometra. U kasnijoj fazi i do Novog Grada. Dvije saobraćajne trake po smjeru, razdijelno ostrvo, sedam tunela, 35 mostova i tri petlje projektovana je infrastruktura na predmetnoj dionici, vrijedna 297 miliona evra. Gradiće je kompanija Šandong internešenal.

– I to je sada već u fazi realizacije u smislu da kineski partner razrađuje projektnu dokumentaciju, a mi se pripremamo za eksproprijaciju – rekao je Topić.

Јoš četiri značajna infrastrukturna projekta u Srpskoj gradiće ili su za gradnju zainteresovane kineske kompanije. Po koncesionom modelu, kao saobraćajnica Banjaluka – Prijedor, planiran je i autoput Vukosavlje do Brčko Distrikta dug 32 kilometra.

U drugoj fazi – dalje preko Bijeljine do granice sa Srbijom. Potom koridor 5C kroz Srpsku. Od Јohovca do Rudanke dionica, čija gradnja počinje ove godine, već ugovorena sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj. Za preostalu 35 kilometara dugu trasu zainteresovani su kineski investitori.

Baš kao i za autoput od Banjaluke do Mrkonjić grada dug 62 kilometra a potom dalje prema Mliništu, procijenjene vrijednosti oko 600 miliona evra. Sa Šandongom je već potpisan i komercijalni ugovor i za rekonstrukciju pruge od Banjaluke do Novog Grada u dužini od oko 100 kilometara, vrijedan 245 miliona evra. Mnogo kilometara i mnogo novca. Zbog toga Srpska traži dodatne i povoljnije modele finansiranja.

– Postoji interes naš, a i kineskih kompanija da određene projekte radimo koncesiono, a svakako neke da se uključe i kineske banke kao kreditna sredstva – istakao je Trninić.

Za kreditiranje pod povoljnim uslovima spremna i kineska državna banka. Za druge razvojne projekte u Srpskoj i značajniju i direktnu privrednu povezanost zainteresovane i druge kineske kompanije. Međutim, prepreka je proceduralna – nepostojanje muđudržavnog ugovora između BiH i Kine. “Kočnica” zategnuta na sarajevskom Marijin dvoru. Za sada!

– Nikada nismo imali saglasnost na nivou Savjeta ministara za realizaciju međudržavnog sporazuma. Krenulo se u tu inicijativu ali će se svakako morati sačekati novi saziv Savjeta ministara – dodao je Topić.

Iako je u Sarajevo stigao, prije nešto više od mjesec dana, kineski ambasador Јi Ping u ovdašnje probleme dobro je upućen.

– Informisao nas je da je već pokrenuta inicijativa za postizanje takvog sporazuma između dvije države koje bi omogućilo angažovanje kineskih kompanija direktno u razgovorima, ne samo u oblasti infrastrukture nego i u oblastima energetike, zdravstva – naglasio je Trninić.

Dakle, kao i obično, do nas je. Ili do Sarajeva! Dok Kina polako ali sigurno trasira finansijski put i postaje jedan od najvećih investitora u evropskim zemljama.

Pa i na balkanskim. A samo u Srbiju do sada je uložila više od 3,2 milijarde evra.

 

Izvor.(RTRS)