Predstavnici Lykos Balkan Metals sa Đokićem: Opština Jezero i Čajniče bogati zlatom

13.02.2023. | 16:06

Predstavnici kompanije “Likos Balkan metals” iz Bijeljine informisali su danas ministra energetike i rudarstva Republike Srpske Petra Đokića o rezultatima dosadašnjih geoloških istraživanja na području opština Jezero i Čajniče, navodeći da su na tri mjesta na prostoru Jezera pokazala prisustvo zlata.

Đokić je rekao da su detaljna geološka istraživanja odobrena u skladu sa Zakonom o geološkim istraživanjima i da se moraju izvoditi u skladu sa postojećim pravnim okvirom i odobrenom projektnom dokumentacijom, saopšteno je iz resornog ministarstva.

Đokić je naveo da su geološka istraživanja samo prva faza ka eventualnoj eksploataciji do koje može doći samo ako su ispunjeni svi zakonski uslovi i ako postoji saglasnost lokalne zajednice.

Prema njegovim riječima, geološka istraživanja su dugoročni interes svake države i Ministarstvo će nastaviti da uređuje ovu oblast kako bi privuklo što više investitora da ulažu u lokalne zajednice.

Sa osvrtom na skorašnje medijske napise o pronađenom zlatu na području opštine Jezero, kao i zlatu, srebru i olovu na području opštine Čajniče, predstavnici kompanije “Likos Balkan metals” su potvrdili da su istraživanja pokazala određene pozitivne pokazatelje.

Kako su naveli, do sada provedena geološka istraživanja pokazala su prisustvo zlata na tri mjesta na istražnom prostoru Jezero gdje su uzeti odgovarajući uzorci.

To će, kako su naglasili, biti jasno precizirano u izvještaju o istraživanjima provedenim u prethodnih godinu dana koji je nosilac prava na istraživanje, prema rješenju kojim je odobreno istraživanje, dužan da dostavi Ministarstvu energetike i rudarstva do sredine marta.

Predstavnici kompanije su istakli da su, posredstvom svojih kćerki-kompanija, već investirali značajan kapital u Republiku Srpsku, da su jedan od najvećih investitora u oblasti geoloških istraživanja i da im je namjera da svojim radom i dalje pozitivno utiču na ekonomsku klimu i razvoj Srpske.