Predstavnica EIB-a za BiH: Nadamo se novim projektima u Republici Srpskoj

03.11.2022. | 09:09

Svi projekti Evropske investicione banke (EIB), koji su u toku, napreduju dobro, a postoji nada da će uskoro moći ubrzati pripremu novih projekata, posebno na području Republike Srpske, izjavila je predstavnica EIB-a za BiH i Crnu Goru Sandrin Frišja.

Frišja je istakla da je koridor “Pet ce” njihov najambiciozniji projekat u BiH, čijem završetku se raduju.

Ona je navela da, prema najnovijem izvještaju Evropske komisije za BiH, zemlja mora da se značajno uskladi s evropskom pravnom stečevinom i usvoji odgovarajuće zakone koji će omogućiti efikasnu implementaciju projekata.

“To je za BiH ključno kako bi ispunila svoje obaveze o zajedničkom tržištu”, rekla je Frišja za “Nezavisne novine” i dodala da razmatraju finansiranje za dionicu Johovac-Vukosavlje.

Ona je istakla da u BiH postoji još mnogo infrastrukture koju treba izgraditi i rehabilitovati.

“Imamo u planu mnogo projekata, posebno u području obnovljive energije, transporta, obrazovanja, gradskog saobraćaja, zdravstvene zaštite i vodosnabdijevanja. To su glavna područja koja su nam trenutno u planu”, navela je Frišja.

Ona je dodala i da će nastaviti da pružaju povoljne kredite za mala i srednja preduzeća i finansijske posrednike u BiH, te se nadaju da će to pomoći da se preduzeća brže oporave od krize koju sada svi proživljavaju.