Predstavljena prva 3D štampana kuća u Srbiji

02.12.2021. | 22:27

Prva 3D štampana kuća “ProtoDom” u istočnoj Evropi, koju su napravila dva čovjeka i jedna mašina za samo 21 sat i 15 minuta, premijerno je predstavljena u Naučno-tehnološkom parku Čačak.

Kako su saopštili NTP Čačak i proizvođač 3D štampane kuće, kompanija Natura Eco, kuća je spremna za život, napravljena je od betona i pruža apsolutnu sigurnost, jer su testiranja rađena u saradnji sa Građevinskim fakultetom Univerziteta u Beogradu pokazala da je otporna na vjetrove, zemljotrese i druge nepogode.

Ističe se da je u izgradnji kuće korišćena inovativna tehnologija 3D štampača napravljenih u Srbiji.

„Važna prednost ovakve tehnologije je i brzina gradnje, jer svi radovi na 3D štampanoj kući teku simultano, i ugradnja cijevi, instalacija, stolarije, pa nema gubljenja vremena, a količina otpada je ravna nuli jer se unaprijed zna tačna količina materijala, a veća je i sigurnost radnika na gradilištu“, izjavio je na svečanom predstavljanju prve 3D štampane kuće generalni direktor „Natura Eco“ Nikola Rakić.

„Kompanija ‘Natura Eco’ predstavlja jedan od najsvjetlijih primjera kako se inovacije svjetskog potencijala mogu razvijati u maloj sredini“, istakao je v.d. direktora NTP Čačak Mirko Pešić, i ocijenio da su „ovo su samo prvi koraci“ i da očekuju još veće rezultate u narednim godinama.

U saopštenju navode i da se prognozira da će vrijednost tržišta 3D građevinske štampe do 2027. godine na svjetskom nivou porasti na „nevjerovatnih“ 40 milijardi dolara.