Predstavljen program podrške Mađarske: U Laktašima više od 100 poljoprivrednih proizvođača

19.08.2022. | 14:05

U Laktašima je danas u prisustvu više od 100 poljoprivrednih proizvođača sa ovog područja predstavljen program podrške Vlade Mađarske privredi Republike Srpske koji podrazumijeva dodjelu bespovratnih sredstava poljoprivrednicima za nabavku mehanizacije, opreme i alata mađarske proizvodnje, rečeno je Srni u Fondaciji za održivi razvoj Srpske “Progresus”.

Gradonačelnik Laktaša Miroslav Bojić rekao je da će ovaj grad svoje službe staviti na raspolaganje poljoprivrednicima kako bi mogli da konkurišu za ovaj program.

Nakon Laktaša, promocija programa predviđena je u Srpcu danas u 14.00 časova.

Fondacija za održivi razvoj Republike Srpske “Progresus” objaviće 1. septembra javni poziv za dodjelu bespovratnih sredstava poljoprivrednicima u Srpskoj i Brčko distriktu za nabavku poljoprivredne mehanizacije, opreme i alata u okviru realizacije prvog Programa podrške Vlade Mađarske privredi u Republici Srpskoj.

Pomoć poljoprivrednicima u Republici Srpskoj je prva faza podrške koju su u novembru prošle godine dogovorili premijer Mađarske Viktor Orban i srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

Prvi projekat podrazumijeva dodjelu bespovratnih sredstava poljoprivrednicima u Republici Srpskoj do 70 odsto subvencija za nabavku mehanizacije, opreme i alata mađarske proizvodnje, a poljoprivrednici će moći da ostvare pravo na sredstva u pojedinačnom iznosu od 2.500 evra do 25.000 evra.