Predsjednik Unije poslodavaca Srpske istakao: Komunikacija preduslov za razvoj ekonomije

20.09.2022. | 13:13

Predsjednik Unije poslodavaca Republike Srpske Saša Trivić poručio je da je međusobno razumijevanje republičkih institucija i poslovne zajednice preduslov razvoja ekonomije i prevazilaženja izazova sa kojima se suočava cijeli svijet.

Trivić je istakao da su u Republici Srpskoj trenutno zabilježeni dobri rezultati na tom polju, a da je to rezultat uspostavljenje dobre kominikacije poslodavaca sa prethodnom Vladom Republike Srpske koja je u teškim vremenima prepoznala značaj ove saradnje.

“Pokušaćemo u novom Memorandum o zajedničkim politikama da sažmemo sve naše probleme, ali i moguća rješenja. Suštna je da tu nema nikakvih posebnih finansijskih zahtjeva, nego je riječ o podizanju konkurentnosti države”, rekao je Trivić, obraćajući se na prvom panelu 2Sinergija dva – Memorandum o zajedničkim politikama”, u okviru Poslovne konferencije “Izazovi i budućnost poslovanja”.

On je napomenuo da je s tim ciljem potrebno razvijati obrazovni sistem, unapređivati zdravstveni sektor, te donijeti mjere koje će značajno doprinijeti što većim broj mladih ostane na ovim prostorima.

Trivić je ocijenio da je u proteklom periodu dobar dijalog Vlade i poslodavaca rezultirao razvojem društva, koje se, između ostalog, ogleda kroz povećanje plata u Srpskoj.

On je istakao da privredu na svjetskom nivou očekuju veliki problemi, zbog čega je potrebno podsticati tehnološki razvoj, kako bi se u što većoj mjeri sačuvala radna mjesta.

“Potrebno je da formiramo ministarstvo koje će se baviti svim segmentima ekonomije i u kojem će svi poslodavci imati podjednak tretman, te da kroz zajednički dijalog dođemo do najboljih rješenja u prevazilaženju kriza”, smatra Trivić.

Izvršni direktor Nacionalne alijanske za lokalni ekonomski razvoj iz Srbije Violeta Jovanović rekla je da je veoma značajan javno-privatni dijalog koji je u Srbiji rezultirao krupnim napretkom na planu izdavanja elektronskih dozvola, u registraciji sezonskih radnika u poljoprivredi, kao i u upisu imovine u katastar.

“Veliki broj reformi smo ostvarili zahvaljujući razmjeni iskustava sa ekonomijama u regionu, preuzimajući jedni od drugih najbolju praksu u ovoj oblasti. To vidimo kao budućnost regiona i `Otvorenog Balkana`, jer iz te saradnje možemo brzo da napredujemo”, naglasila je Jovanovićeva.

Glavni direktor Hrvatskog udruženja poslodavaca Damir Zorić smatra da je dijalog između institucija i socijalnih partnera ključ za opstanak i razvoj ekonomije.

Zorić je naveo da u Hrvatskoj postoj dobra saradnja poslodavaca i Vlade, ali da još nisu ostvareni svi željeni ciljevi, te da bi se moglo uraditi i puno više.

“Trebalo nam je puno truda i rad sa Vladom Republike Srpske da zajedničkim snagama doprinesemo da privreda opstane u vrijeme krize izazvane panedimoj virusa korona, a sada se već javljaju i nove krize, koje iziskuju i donošenje novih mjera”, rekao je Zorić.

On je naveo i da Hrvatska ima veliki problem uvoza radne snage, da radnici dolaze iz različitih zemalja svijeta, te da bi taj problem trebalo riješiti donošenjem zakonskih rješenja.