Predsjednik Privredne komore Srpske smatra: Minimalac od 1.050 KM nije realan

02.11.2023. | 13:18

Pero Ćorić, predsjednik Privredne komore Republike Srpske, rekao je da ideja o minimalnoj plati od 1.050 KM nije realna te da bi mnoga preduzeća posebno iz oblasti prerađivačke industrije u tom slučaju došla u probleme.

On kaže da je privreda Republike Srpske radno intenzivna i da nije na tolikom tehnološkom nivou da može podnijeti toliku minimalnu platu.

“Ako bi minimalna plata bila 1.050 KM i nju bi imala čistačica, onda postavlja se pitanje koliko bi trebao da ima VKV majstor, ili inžinjer. To bi sigurno dovelo do poremećenih odnosa u platama i odlaska stručne radne snage, a sigurno bi mnoga preduzeća došla u problem i ne bi mogla poslovati”, rekao je Ćorić.

On kaže da se detaljno moraju sagledati stvari i da se treba vratiti u realne okvire, naglašavajući da u odnosu na sada povećanje miniamlane plate za 50 posto nije realno i da to čak ne mogu nadomjestiti ni smanjenje određenih poreza i doprinosa.

“Struktura privrede ne može podnijeti tako visoke plate, posebno sektor prerađivačke industrije i ta industrija sa minimalnom platom od 1.050 KM sigurno ne bi mogla izdržati”, rekao je Ćorić, pišu Nezavisne.