Prebačeno Ukrajini: Na račun uplaćen prvi novac od zaplijenjene ruske imovine

31.01.2024. | 12:53

Prva tranša sredstava u vrijednosti od 32 miliona grivni /845.000 dolara/ zaplijenjenih od sankcionisanih lica prebačena je u državni budžet Ukrajine, saopštio je direktor ukrajinskog Fonda državne imovine Vitalij Koval.

“Prvi put sankcionisani novac radi za državu. Preko 32 miliona grivni je već prebačeno u državni budžet”, objavio je Koval na društvenim mrežama.

On je naveo da sredstva uključuju imovinu koja je ranije pripadala guverneru Hersonske oblasti Vladimiru Saldu i ruskom magnatu aluminijuma Olegu Deripaski.

Ukrajinski savjet za bezbjednost i odbranu odobrio je u oktobru 2022. godine spisak sankcionisanih lica, na kojem su bili i Saldo i Deripaska.

Nakon početka ruske specijalne vojne operacije u Ukrajini 24. februara 2022. godine, zemlje Zapada i EU uvele su sveobuhvatne sankcije Rusiji, uključujući zamrzavanje gotovo polovine deviznih rezervi Moskve. Rusija tvrdi da svaki pokušaj da se zaplijeni njena zamrznuta imovina predstavlja kršenje međunarodnog prava.

Unutar EU posljednjih mjeseci intenzivirani su razgovori o trošenju dijela imobilisanih ruskih sredstava. Evropska komisija je 12. decembra predložila blokiranje svih profita od zamrznute ruske imovine i njihovo prebacivanje na zasebne račune EU kao prvi korak ka njihovom korišćenju za finansiranje obnove Ukrajine.