Pozitivni ekonomski pokazatelji: Rast BDP-a u Srpskoj jedan od najvećih u regionu

28.07.2021. | 20:30

Republika Srpska bilježi pozitivne ekonomske pokazatelje, a rast BDP-a jedan je od najvećih u regionu.

Prvi put premašio je BDP po glavi stanovnika u Federaciji BiH. 994 KM je prosječna neto plata, najveća u Republici Srpskoj do sada. Povećanje plata i podrška privredi za vrijeme pandemije dali su rezultate, a privrednici i ekonomisti ističu da sa navedenim mjerama Vlada treba da nastavi i u narednom periodu.

Isplata poreza i doprinosa za vrijeme obustave rada, isplata plata radnicima, odgođeno plaćanje kredita, podrška poslodavcima i podizanje stope neoporezivog dijela plate – sve su ovo mjere Vlade Republike Srpske u proteklom periodu kada je budžet bio jedini oslonac za privredu. Mjere su dale rezultate. Analizirajući BDP Republike Srpske i Federacije BiH u prošloj godini možemo konstatovati da je najveći udar privreda doživjela u prvom kvartalu. Do kraja 2020. Republika Srpska konsolidovala je stanje da bi u ovu godinu ušla stabilnija.

“Na pola godine kako budu pokazivali podaci moje lično mišljenje je da će BDP per kapita u Republici Srpskoj biti prvi put veći nego u Federaciji BiH. Taj intenzitet rasta treba održati, rast treba da bude održiv a da se mi u BiH takmičimo ko može bolje i ko može više. Fokus mjera treba da bude na porodici i treba da bude na realciji Vlada i privreda i na taj način možemo očekivati intenzivniji rast”, rekao je ekonomista Saša Stevanović. Intenzivniji rast ostvaren je i zbog povećanje lične potrošnje, ali i zaposlenosti. Rastao je i profit poslovne zajednice koji je u plusu 23 procenta. Iz Unije udruženja poslodavaca ističu da su brojne mjere dale rezultate kojom su očuvana radna mjesta i naglašavaju da je potreban plan za najavljenu inflaciju.

“Smanjenje oporezivanja rada i podrška tehnološkom oporavku. Imamo dovoljno dobrih dokaza da je to pravi put za bolje stanje. Što se tiče inflacije, inflacija je neminovna. Jedini način za sprečavanje inflacije je rast plata”, naveo je Saša Trivić, predsjednik Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske. Samo značajnije ulaganje u tehnologiju može da doprinese boljim ekonomskim pokazateljima, pa bi s tim u vezi trebalo naći balans kada je riječ o podizanju plata i produktivnosti proizvodnje. Kada je riječ o platama realizovana je ideja o prosjeku od 500 evra. Rastao je i izvoz, tako da je u ovoj godini premašio za 12 odsto rekordnu 2019. godinu.

“Ove godine imamo prosječnu neto platu u visini od 994 konvertibilne marke što je najveća prosječna neto plata u Republici Srpskoj do sada. Onda možemo reći da idemo u dobrom pravcu i da je oporavak privrede sigurno nešto što očekujemo i u drugoj polovini ove godine”, smatra Vjekoslav Petričević, ministar privrede i preduzetništva Republike Srpske.

Pero Ćorić predsjednik Privredne komore Republike Srpske naveo je da je veoma bitno da ima pozitivnog pomaka i u rastu izvoza koji je veoma bitan.

“To je posljedica uglavnom oporavka tržišta na koja Republika Srpska najviše izvozi i ima najveću spoljnotrgovinsku razmjenu”, dodao je on. Da bi Srpska odgovorila izazovima, važan je dogovor Vlade, privrednika i sindikata.

“Prošle godine je 130 miliona maraka bila direktna podrška privredi, očuvanju radnih mjesta i plaćanju doprinosa. To se manifestovalo da je ove godine oko 300 miliona maraka samo za prvih pola godine prikupljeno više prihoda nego prethodne”, naveo je Stevanović.

Prošle godine zabilježen je pad BDP i to za minus 2,8 odsto. Međutim, na kraju ove godine očekuje se rast bruto domaćeg proizvoda od četiri do 4,5 odsto. U septembru bi zbog povećanja prihoda većih od planiranih trebalo da bude usvojen i rebalans budžeta, piše RTRS.

Oznake: Region, Srpska