Pozitivne vijesti! Očekuje se natprosječan prinos kukuruza, soje i suncokreta

03.09.2020. | 08:13

Na području opštine Šamac, gdje je zasijano 4.620 hektara kukuruza, 720 hektara soje, 200 hektara duvana i 50 hektara suncokreta, stanje ratarskih kultura je zadovoljavajuće i očekuje se natprosječan prinos, rekao je Srni stručni saradnik za poljoprivredu u opštini Velibor Đokić.

Đokić je naveo da je većina poljoprivrednih proizvođača, koji su, plašeći se dugotrajne suše, sijali kukuruz iz ranijih faza zrenja, iz FAO grupe 300 i 400, zadovoljna stanjem usjeva jer su im vremenske prilike pogodovale u razvoju.

“Većina hibrida se nalazi u fazi mliječno-voštane zrelosti. Sada je aktuelno siliranje kukuruza za poljoprivredna gazdinstva koja se bave stočarskom proizvodnjom, uzgojem krava za proizvodnju mlijeka, priplodnih junica i tovnih junadi”, kaže Đokić. Prema njegovim riječima, očekuju se prinosi od devet do 12 tona po hektaru, u zavisnosti od grupe hibrida i uslova gajenja, ishrane i mnogo drugih faktora.

Kada je riječ o usjevima soje na području opštine Šamac, Đokić kaže da se sada očekuje zrenje mahuna i žetva, a očekivani prinosi su od 3,5 do 4,5 tone po hektaru.

“Pregledom usjeva soje na pojedinim parcelama ustanovljeno je prisustvo grinja. Suvo vrijeme i visoka temperatura pogodovali su razvoju ovih štetočina”, naveo je Đokić.

On je podsjetio da je posljednjih godina znatno povećana sjetva soje, vjerovatno zbog podsticaja Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske od 200 KM po hektaru za proizvodnju soje plus premija za predate količine /15 odsto od utvrđene referentne cijene po jedinici proizvoda/. Đokić ističe da se očekuje visok prinos duvana, čija je berba počela početkom jula.

“Sada je aktuelno zalamanje cvjetova i zakidanje zaperaka i tretiranje zaperaka”, kaže Đokić. On je rekao da je suncokret u veoma dobrom stanju i da će za 10 do 15 dana, ukoliko vremenski uslovi dozvole, početi žetva.

“Očekuje se prinos od 3,5 do četiri tone po hektaru”, naveo je Đokić.

Oznake: Kukuruz, Suncokret