Pozitivna ocjena struke: Kreditni rejting “B” potvrđuje da je Srpska na dobrom putu

10.02.2024. | 14:20

Ekonomista Bojan Lučić rekao je da to što je Republici Srpskoj potvrđen “B” dugoročni kreditni rejting sa stabilnim izgledima potvrđuje da je Srpska na dobrom putu i da su joj otvorene opcije za kreditiranje i produženje ranije ugovorenih aranžmana sa međunarodnim institucijama.

“Ovo predstavlja veliki uspjeh i otvara mogućnosti dodatnog zaduženja na tržištu po uslovima koji ne bi trebali da budu lošiji od onih koje smo do sada imali”, rekao je Lučić Srni.

Povodom izvještaja međunarodne rejting agencije “Standard i purs” koja je Srpskoj potvrdila “B” dugoročni kreditni rejting sa stabilnim izgledima, Lučić je ukazao da je to dobro za Srpsku, jer potvrđuje da ima zvaničan rejting što povećava transparentnost, jednu od glavnih odlika koja opredjeljuje kreditore.

“Kreditni rejting je procjena mogućnosti i spremnosti Vlade jedne zemlje da servisira svoj dug, na vrijeme i u potpunosti. Rejtingom se mjeri mogućnost vraćanja duga države”, naveo je Lučić, koji je i izvršni direktor za investicione poslove Penzijskog rezervnog fonda Srpske.

Prema njegovim riječima, kod procjene rizika uzimaju se u obzir ekonomski faktori, pri čemu se procjenjuje mogućnost vraćanja duga, ali i politički faktori u zemlji, odnosno procjenjuje se spremnost vraćanja duga.

“Svaka zemlja koja se želi samostalno zaduživati na međunarodnom tržištu kapitala, odnosno izdavati obveznice ili se zaduživati kao država kod poslovnih banaka u svijetu treba imati kreditni rejting”, naveo je Lučić. On je napomenuo da, kao i u ostalom dijelu finansija, što je rejting povoljniji tako su i šanse za dobijanje kredita bolje.

“To znači da će se moći povoljnije zaduživati na tržištu, odnosno uz nižu kamatu, a veći iznos kredita ili duži rok otplate”, rekao je Lučić.

On je podsjetio da suvereni kreditni rejting BiH izrađuju i prate dvije međunarodne rejting agencije – “Standard i Purs” /Standard and Poor's/ i “Mudis” /Moody's/.

Lučić dodaje da je rejting BiH uslovljen mnogobrojnim faktorima, ponajviše zbog geopolitike i ekonomije.

Međunarodna rejting agencija “Standard i Purs” saopštila je da je Republici Srpskoj potvrđen “B” dugoročni kreditni rejting sa stabilnim izgledima, a najbolju ocjenu dobilo je stanje duga u srednjoročnom periodu.

U izvještaju ove agencije navodi se da Republika Srpska “slabosti institucionalnog okvira” kompenzuje upravljanjem sopstvenim fiskalnim politikama, zbog čega je u narednom periodu procijenjeno da će doći do smanjenja duga koji je daleko ispod 60 odsto bruto domaćeg proizvoda.

Osim toga, ističe se da će od 2024-2026. godine doći do rasta BDP-a do tri odsto, a u isto vrijeme se prognozira pad inflacije, ali i pad deficita koji će biti ispod tri odsto, saopšteno je iz Ministarstva finansija Republike Srpske.