Povučena dozvola za istraživanje: Pad akcija “Rio Tinta” nakon odluke Vlade Srbije

Akcije kompanije “Rio Tinto” bilježe danas pad nakon što je Srbija povukla dozvole za istraživanje litijuma zbog zabrinutosti za životnu sredinu, što je ugrozilo ambiciju ove anglo-australijske rudarske kompanije da postane najveći evropski snabdijevač metala koji se koristi u električnim vozilima.

Odluka Srbije dolazi u trenutku kada se približavaju opšti izbori u aprilu i kako su se odnosi Beograda i Kanbere pogoršali nakon deportacije teniske zvijezde Novaka Đokovića iz Australije zbog pravila ulaska u zemlju u vezi sa kovidom 19.

To je takođe veliki udarac za “Rio”, koji se nadao da će projekat pomoći da postane jedan od 10 najvećih svjetskih proizvođača litijuma, ključnog sastojka baterija.

Ovaj rudnik je jedini litijumski projekat ove kompanije, koja je prije samo mjesec dana objavila dogovor o kupovini druge litijumske lokacije za 825 miliona dolara, dok želi da izgradi svoj posao sa materijalima za baterije.

Akcije “Rija” u Australiji su pale za 4,1 odsto nakon pada od čak 5,1 odsto na australijskoj berzi, što je njegov najgori pad u toku dana od avgusta 2021. godine. Referentni indeks je završio u padu od 2,3 odsto.

U Londonu, akcije “Rija” su jutros pale za više od tri odsto, što je neznatno manje u odnosu na druge berze.

Premijer Srbije Ana Brnabić rekla je na konferenciji za novinare u Beogradu da je odluka donesena nakon zahtjeva različitih zelenih grupa da se obustavi litijumski projekat “Jadar” vrijedan 2,4 milijarde dolara koji je planirao da počne proizvodnju 2027. godine.

Hiljade ljudi blokiralo je puteve prošle godine u znak protesta protiv podrške vlade projektu, zahtijevajući da “Rio Tinto” napusti zemlju i primoravajući lokalnu opštinu da odustane od plana za dodjelu zemljišta za objekat.

Ostavite komentar: