Povećanje za 85 miliona KM: Poreska uprava Srpske nastavila rast naplate javnih prihoda

Poreska uprava Republike Srpske je u prvom kvartalu ove godine nastavila stabilan trend rasta u naplati javnih prihoda Republike Srpske, pa je tako prikupljeno ukupno 684,2 miliona КM, što je za 85,1 miliona КM ili 14 odsto više nego u istom periodu prethodne godine.

Naplata doprinosa je iznosila je 418,5 miliona maraka, što je za 36,1 miliona КM ili devet odsto više nego u istom periodu prošle godine, dok su ostali javni prihodi naplaćeni u iznosu od 114,7 miliona КM, što je povećanje naplate za 15,9 miliona maraka ili 16 odsto.

Кada su u pitanju direktni porezi, naplata je iznosila 151 milion maraka, što je za 33,7 miliona maraka više nego u istom periodu prošle godine. Značajan rast naplate u ovom segmentu prihoda ostvaren je kod poreza na dohodak koji je naplaćen u iznosu od 55,4 miliona maraka, što je za 8,1 miliona КM ili 17 odsto više nego u prva tri mjeseca prošle godine.

“Кod poreza na dohodak, najveći rast naplate ostvaren je kod poreza na ostali dohodak, čija je naplata čak četiri puta veća u odnosu na isti mjesec prethodne godine. Naime, porez na ostali dohodak, između ostalog, obavezni su da plaćaju i poreski obveznici koji obavljaju određenu djelatnost udaljenim radom, tzv freelance, za poslodavce iz inostranstva, na koje se odnosi značaj dio prikupljenih prihoda po osnovu ostalog dohotka. Upravo ta lica, Poreska uprava Republike Srpske je krajem prošle godine pozvala da prijave svoje ostvarene prihode i uzvedu svoje poslovanje u legalne tokove, što je očigledno imalo efekta, pa su i prihodi po tom osnovu značajno veći. S tim u vezi, Poreska uprava Republike Srpske i dalje poziva ta lica da prijave prihode iz inostranstva ostvarene udaljenim radom”, stoji u saopštenju Poreske uprave Republike Srpske.

Posmatrano po pojedinim vrstama prihoda u okviru direktnih poreza, porez na dobit je naplaćen u iznosu od 88,9 miliona КM, što je za 24,4 miliona КM ili 38 odsto više nego u uporednom periodu.

“Кod ostalih javnih prihoda, takse i naknade su naplaćene u iznosu od 67,1 miliona maraka ili šest odsto više, dok je po osnovu naknada za priređivanje igara na sreću naplaćeno ukupno 16,1 miliona maraka ili 16 procenata više u odnosu na prvi kvartal prethodne godine. Takođe, povećana je i naplata po osnovu koncesionih naknada”, navodi se u saopštenju.

Кada je u pitanju samo mart ove godine, naplata javnih prihoda je iznosila 272,9 miliona КM, što je za 63,3 miliona maraka ili 30 odsto više nego u martu prošle godine, uz rast naplate u apsolutno svim segmentima javnih prihoda.

“Međutim, ovdje treba imati u vidu da je u drugoj polovini marta prošle godine zabilježeno značajno smanjenje prihoda isključivo usljed sveopšte situacije u vezi sa korona virusom i mjera Republičkog kriznog štaba koji je zabranio i ograničio rad određenih djelatnosti”, navodi se u saopštenju Poreske uprave Republike Srpske.

Ipak, rezultati u naplati javnih prihoda Republike Srpske u prvom kvartalu ove godine pokazuju da je situacija stabilna uprkos krizi koju je izazvala pandemija korona virusa, prije svega zahvaljujući redovnim aktivnostima Poreske uprave Republike Srpske na kontroli i naplati javnih prihoda, te pomenutim mjerama Vlade Republike Srpske za ublažavanje posljedica izazvanih pomenutom pandemijom.

“Poreska uprava Republike Srpske ovom prilikom izražava zahvalnost svim poreskim obveznicima koji uredno izvršavaju svoje poreske obaveze i poziva sve poreske obveznike da posluju u skladu sa važećim propisima i da svoje obaveze izvršavaju blagovremeno, te da samim tim daju svoj doprinos jačanju Republike Srpske i njene ekonomije”, stoji u saopštenju.

Ostavite komentar: