Povećan broj blokiranih računa: Za neke ni uz pomoć države nije bilo spasa

03.07.2021. | 08:55

Postupcima prinudne naplate za samo četiri mjeseca ove godine blokirano je 14.794 žiro-računa raznih preduzeća, ustanova, organizacija, kao i ličnih računa stanovnika Republike Srpske, rekao je direktor Poreske uprave RS Goran Maričić.

Da je sve prisutniji problem zbog neredovnih platiša poreza u Srpskoj, potvrđuju podaci da je ove godine čak 5.533 više blokiranih računa nego u istom periodu prošle godine. Tačnije, kako je za Glas Srpske istakao Maričić, od januara do aprila prošle godine blokirano je ukupno 9.261.

Nepovoljna situacija kada je u pitanju ova oblast evidentirana je u cijeloj BiH.

Prema podacima Centralne banke, u BiH je na kraju juna blokirano 98.330 računa poslovnih subjekata, što je za 127 blokiranih računa više u odnosu na kraj maja. Centralna banka objavila je u petak ažurirane podatke o blokiranim računima poslovnih subjekata u BiH, prema kojima 53.535 firmi ima blokiran bar jedan račun, što je za 120 firmi više u odnosu na maj.

U ovom mjesečnom izvještaju našla su se pravna lica iz različitih oblasti, među kojima su opštine, privredna preduzeća, zadruge, sportske i zdravstvene organizacije, udruženja, kao i subjekti koji se bave uslužnim djelatnostima.

Kako su pokazale evidencije Centralne banke, zaključno sa krajem maja, bila su blokirana 98.203 računa poslovnih subjekata, dok je 53.415 firmi imalo blokiran bar jedan račun.

Ekonomski stručnjaci i poslodavci tvrde da je pandemija razne firme i ustanove onesposobila da normalno posluju, zbog čega su mnogi završili sa blokiranim računima.

Predsjednik Unije udruženja poslodavaca RS Saša Trivić kaže da u Republici Srpskoj postoji mnogo malih preduzeća, i to sa manje od deset radnika i oni su, kako ističe, najgore prošli tokom pandemije.

– Pandemija je najviše ugrozila ugostiteljstvo i firme sa malim brojem zaposlenih, koje ni podrška države nije mogla spasiti, tako da se može očekivati da će se povećati broj onih koji neće moći nastaviti poslovati i kojima prijeti blokada računa – naglasio je Trivić.

Obaveze i mjere

Zakonom o poreskom postupku RS propisano je da Poreska uprava RS pokreće postupak prinudne naplate poreskih obaveza po službenoj dužnosti istekom roka za plaćanje prijavljenih poreskih obaveza ili istekom roka za plaćanje iz izvršnog rješenja o utvrđivanju poreskih obaveza. U postupku prinudne naplate Poreska uprava na raspolaganju ima više mjera, a to su blokada žiro-računa, obustave na ličnim primanjima obveznika, zapljena gotovine i pokretnih stvari, zapljena potraživanja poreskog obveznika, kao i upis hipoteka nad nepokretnom imovinom.