Povećale naknade, uduplale zaradu: Sve veći profit banaka u Srpskoj

NLB banka sa 37,6 miliona KM i Unicredit banka sa 25,3 miliona maraka bile su najprofitabilnije banke u Srpskoj u prošloj godini, dok je 2021. najlošija bila za Komercijalnu banku koja je imala neto gubitak od 7,3 miliona KM.

Od ukupno osam banka sa sjedištem u Republici Srpskoj, njih sedam je lani bilo profitabilno i ostvarilo ukupnu dobit od 122,8 miliona KM, dok je samo jedna ostvarila gubitak od 7,3 miliona.

Finansijski izvještaji banka u Srpskoj za prošlu godinu pokazuju da je ona za većinu bila mnogo bolja nego prethodna, a pored NLB i Unicredit banke, odličan finansijski rezultat imale su i Nova banka sa 23,3 miliona i Sberbanka sa 18,2 miliona maraka dobiti.

Veoma uspješnu godinu iza sebe ima i Addiko banka koja je iz minusa ostvarenog u 2020. godini došla u plus od 9,5 miliona KM, kao i MF banka koja je ostvarila dobit od 8,6 miliona, što je duplo više u odnosu na 2020. godinu.

Manju dobit od ostalih imala je Naša banka i ona je 2021. završila sa više nego skromnih 218.136 KM.

CAPITAL je nedavno objavio da su, prema preliminarnim rezultatima, banke u Srpskoj u prošloj godini uduplale  zaradu u odnosu na 2020. kada su imale dobit od 51,2 miliona.

Najznačajniji uticaj na to povećanje imali su prihodi od naknada koji su lani povećani za čak 15 odsto u odnosu na godinu ranije.

Ostavite komentar: