“Povećaj plate i plaćaj više poreza”: Svjetski političari pisali najbogatijem čovjeku svijeta

Svjetski političari, njih 400, uputilo je pismo osnivaču Amazona Džefu Bezosu u kojem traže da kompanija promijeni poslovnu praksu, a on da se ponaša kao globalni korporativni građanin.


U pismu izvršnom direktoru Amazona i najbogatijem čovjeku na svijetu s neto bogatstvom od 185 milijardi dolara lideri poručuju da svijet “zna da Amazon može da priušti da plaća svoje radnike, troškove zaštite životne sredine i poreze”, ali da je kompanija “izbjegla i zaobišla da plati svoje dugove prema radnicima, društvima i planeti”, prenosi Investitor.me.

Među potpisnicima pisma Bezosu su američke kongresmenke Ilhan Omar i Rašida Tlaib i potpredsjednica Evropskog parlamenta Hajdi Hautala, kao i niz članova parlamenata iz Velike Britanije, kao i plitičke ličnosti iz Turske, Francuske i Grčke.

Ističu da se bogatstvo Bezosa dramatično povećalo tokom pandemije jer se potrošači snabdijevaju osnovnim stvarima i okreću se internet kupovini u većem broju nego ikad ranije. Političari širom svijeta žele da Amazon podigne platu svojih radnika u svim skladištima, da se do 2030. obveže na nultu emisiju štetnih gasova,- tvrdeći da je Amazonov otisak ugljen-dioksida “veći od emisije dve trećine zemalja cijelog svijeta”, kao i da obezijbedi transparentnost nad privatnošću i korišćenjem podataka svojih kupaca.

Amazonovi zaposleni “ulaze u opasne radne odnose s poslodavcem, uživaju malo ili nimalo povećanje plate i suočavaju se s odmazdom zbog napora da se obrate poslovodstvu ili da se organizuju”, navodi se u pismu. Političari takođe kritikuju i iznos Amazonovih poreskih doprinosa.

“Globalnim izbjegavanjem poreza nanosite štetu javnoj zdravstvenoj zaštiti, obrazovanju, stanovanju, socijalnoj bezbjednosti i infrastrukturi”, navodi se u pismu.

Amazon nije odmah odgovorio na upit za komentar, ali u izjavi za Independent je saopšteno da kao velika kompanija pozdravljaju nadzor kreatora politike.

“Pitanja pokrenuta u ovom pismu proizlaze iz niza obmanjujućih tvrdnji pogrešno informisanih grupa moći koje, čini se, koriste Amazonovu reputaciju kako bi istakli svoj lični uticaj”, rečeno je iz Amazona.Ostavite komentar: