Potpisan ugovor za gradnju dionice Banja Luka – Doboj na Koridoru 5C

Zamjenik predsjedavajućeg Savjea ministara BiH i ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda i direktor Ureda Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u BiH Ijan Braun (Ian Braun) potpisali su danas u Sarajevu ugovor o grantu koji je osigurala Evropska unija za gradnju dionice Banja Luka – Doboj na Koridoru 5C.

U ime donatora, ceremoniji potpisivanja prisustvovao je šef Delegacije EU u BiH i specijalni predstavnik EU za BiH, ambasador Lars-Gunar Vigemark (Lars-Gunnar Wigemark).

Ministar Bevanda izrazio je zadovoljstvo zbog potpisivanja ugovora o grantu između BiH i EBRD-a u vrijednosti od 12,9 miliona evra, čime će se nastaviti gradnja drumske infrastrukture na Koridoru 5C.

Napomenuo je da je Evropska unija odobrila ovaj grant kroz investicijski okvir za zapadni Balkan (WBIF), a grantom će upravljati EBRD, koji će pomoći Javnom preduzeću „Autoputevi Republike Srpske“ da nastavi gradnju dvije petlje na autocesti u Johovcu i Rudanki.

Radiće se i na dionici autoceste između ove dvije petlje u dužini od šest kilometara, kao i gradnja prilaznog puta sa dvije trake, a dijelom i prelaz preko rijeke Bosne.

Bevanda je podsjetio da je ovo dio paketa te da je 2017. godine s EBRD-om potpisan ugovor o zajmu od 70 miliona evra za ove dionice autoceste.

– Ovakvi ugovori, koje prate i krediti evropskih banaka, prije svega EBRD-a, znače mnogo u pokretanju domaćih preduzeća, novih radnih mjesta i, na koncu, naše približavanje Evropi u komunikacijskom smislu – kazao je Bevanda.

Istaknuo je da ćemo kao konačan rezultat imati nove autoceste, mostove i brži kontakt s ostatkom svijeta, „a sve to mora dovesti do ekonomskog rasta“.

Direktor Ureda Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u BiH Ijan Braun izrazio je zadovoljstvo potpisivanjem ovog sporazuma, koji, kako je naveo, ilustruje zadovoljavajući napredak koji se ostvaruje u gradnji Koridora 5C.

Prema njegovim riječima, uspostavljanje boljih veza unutar zemlje i njenog povezivanja s Evropom služiće boljoj integraciji, i to ne samo u ekonomskom smislu.

Kazao je da uskoro odlazi iz BiH te da mu je, nakon pet godina provedenih u BiH, zaista stalo do velikih infrastrukturnih projekata i ulaganja koja ova zemlja treba, a “Koridor 5C je najvažniji infrastrukturni projekat u zemlji“.

Šef Delegacije EU u BiH i specijalni predstavnik EU za BiH, ambasador Lars-Gunar Vigemark pojasnio je zašto on u ime EU ili EU nisu oni koji danas stavljaju potpis na ovaj sporazum o bespovratnim sredstvima, kazavši da je razlog taj što je EU ova bespovratna sredstva, u iznosu od 12,9 miliona evra, povjerila EBRD-u za njihovo upravljanje.

Napomenuo je da je ukupni iznos bespovratnih sredstava koje je osigurala Evropska unija, 15 miliona evra zato što se, pored ovih 12,9 miliona evra, osigurava još jedan dio za tehničku pomoć, a koji predstavlja novac poreznih obveznika EU.

Ambasador Vigemark kazao je da je cijeli ovaj iznos bespovratnih sredstava od 15 miliona evra ili skoro 30 miliona maraka osnov koji je Bosni i Hercegovini omogućio uzimanje kredita od EBRD-a u iznosu od 70 miliona evra.

– To je ta finansijska konstrukcija. Smatrao sam neophodnim da to pojasnim radi boljeg razumijevanja medija i građana, jer se vrlo često “razbacujemo različitim brojkama – napomenuo je ambasador Vigemark, prenosi Dnevni avaz.

Kazao je da je riječ o zajedničkom poduhvatu koji se provodi između EU, EBRD-a i domaćih vlasti u BiH.Ostavite komentar: