Potpisan memorandum o kupovini: Lufthansa blizu preuzimanja italijanske državne avio-kompanije

03.02.2023. | 19:33

Njemački avio-prevoznik “Lufthansa” i italijansko Ministarstvo finansija potpisali su memorandum o kupovini manjinskog udjela u italijanskom avio-prevozniku “ITA Airways”, javlja italijanska novinska agencija “Ansa”.

Prema nezvaničnim izvorima, “Lufthansa” bi za 40-odstotni udio u kompaniji trebala izdvojiti između 250 i 300 miliona evra.

Izvori na koje se agencija poziva, između ostalog, objasnili su da je krajnji cilj sadašnjih pregovora da se kupoprodajni ugovor potpiše što prije.

To je osnova za dobijanje saglasnosti Evropske komisije. Lufthansa bi tako do ljeta trebalo da uđe u vlasništvo italijanskog prevoznika.

Prema objašnjenjima “Ansinih” izvora, italijanska vlada pod rukovodstvom premijerke Đorđe Meloni želi da “ITA Airways” što prije može uživati u “sinergijskim učincima” koje će donijeti ulazak u “Lufthansa” grupu.

Očekuje se da će Evropska komisija odobriti sticanje manjinskog udjela u kompaniji. Drugačiji scenario ne bi bio moguć jer je sama komisija tražila prodaju avio-prevoznika iz Italije, javlja “Ansa”.

Strahovi da će kompanija postati samo baza za pumpanje putnika u “Lufthansinog” čvorišta u Frankfurtu i Minhenu takođe ne postoje, prema Ansinim izvorima, koji dodaju da će izravni dugolinijski letovi i dalje saobraćati.

Njemački prevoznik, u čijem su sastavu i “Swiss”, “Brussels Airlines” i “Austrian Airlines”, objasnio je sredinom januara da u Rimu želi stvoriti ključno evropsko čvorište te da će za Rim nuditi direktne letove iz SAD-a.

Kako su istakli, u početku bi kupili manjinski udio, a u budućnosti bi imali mogućnost otkupa i preostalih dionica.

Oznake: Italija, Lufthansa