Potpisan koncesioni ugovor za solarnu elektranu u Bileći

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić i direktor privrednog društva “Enerdži fajnensing tim SE” /Energy Financing Team SE/ iz Bileće Ranko Čokorilo potpisali su danas u Banjaluci ugovor o koncesiji za izgradnju i korištenje solarne elektrane na području bilećke opštine.

Ovom privrednom društvu Vlada Republike Srpske je u aprilu dodijelila koncesiju za izgradnju i korištenje solarne elektrane na području opštine Bileća, saopšteno je iz Ministarstva energetike i rudarstva Republike Srpske.

– Koncesija je dodijeljena na period od 50 godina, a period projektovanja i izgradnje će se realizovati u periodu tri godine – navedeno je u saopštenju.

Iz resornog ministarstva su pojasnili da je ugovorom o koncesiji definisana instalisana snaga solarne elektrane sa fotonaponskim ćelijama od 60 megavata, sa planiranom godišnjom proizvodnjom od 84 gigavatčasa, a koncesionar će tokom koncesije proizvedenu električnu energiju prodavati na tržištu, uključujući i pravo izvoza.

– Koncesionar će, u skladu sa ugovorom, nakon izgradnje solarne elektrane, u budžet Republike Srpske, plaćati koncesionu naknadu u iznosu od 0,0055 KM po kilovatčasu, od čega će 95 odsto sredstava biti usmjereno u budžet opštine Bileća – precizirano je u saopštenju.

Koncesionar je prije potpisivanja koncesionog ugovora u budžet Republike Srpske uplatio jednokratnu naknadu od 700.000 KM.

Ukupna procijenjena vrijednost investicije za realizaciju projekta u periodu trajanja koncesije iznosi 104.361.649 KM.

 

Izvor:(Srna)

 

 

Ostavite komentar: