Postignut dogovor: Povećane plate prosvjetnih radnika

12.02.2024. | 21:39

Premijer Kantona Sarajevo Nihad Uk i predsjednik Kantonalnog odbora Samostalnog sindikata osnovnog odgoja i obrazovanja F BiH Saudin Sivro potpisali su danas Kolektivni ugovor o izmjenama i dopunama Kolektivnog ugovora za djelatnosti predškolskog odgoja i osnovnog odgoja i obrazovanja u KS i Sporazum o produženju važenja Kolektivnog ugovora za djelatnosti predškolskog odgoja i osnovnog odgoja i obrazovanja u KS.

Potpisivanju su prisustvovali ministrica za odgoj i obrazovanje KS Naida Hota-Muminović i predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH Selvedin Šatorović.

Premijer Uk je izrazio zadovoljstvo da su Vlada i Sindikat našli rješenje koje ide u korist djece i nastavnog osoblja.

„Zadovoljstvo mi je da smo završili sagu oko potpisivanja Kolektivnog ugovora za predškolsko i osnovno obrazovanje i da smo na racionalan način uspjeli dogovoriti uslove. Podižemo plaće onako kako smo u javnosti komunicirali proteklih dana. S druge, Sindikat je ovim zadovoljan i, prema informacijama koje sam dobio od gospodina Sivre, oni odustaju od štrajka najavljenog za srijedu. Stvari koje su bile sporne ćemo rješavati kroz socijalni dijalog u narednom periodu, a sve u interesu naše djece“, naveo je premijer Uk, prenose Nezavisne.