“Pošte Srpske” u plusu 1,87 miliona KM

26.02.2022. | 08:18

“Pošte Srpske” završile su prošlu godinu u plusu od 1,87 miliona maraka, navedeno je u finansijskom izvještaju koji je objavljen na internet stranici Banjalučke berze.

Generalni direktor “Pošta Srpske” Miladin Radović rekao je za “Glas Srpske” da je preduzeće za poštanski saobraćaj Republike Srpske, uprkos brojnim otežavajućim okolnostima, u 2021. godini postiglo najveći rast ukupnih prihoda od 5,65 miliona maraka.

– Ostvaren je neto dobitak u iznosu od 1,87 miliona maraka, što predstavlja povećanje za 3,7 miliona KM, te su na taj način “Pošte Srpske” ostvarile svoj istorijski najbolji poslovni rezultat – istakao je Radović i naglasio da je ovakav poslovni rezultat ostvaren zahvaljujući timskom radu uprave preduzeća i svih zaposlenih.

Dodao je da su, uprkos poremećajima na tržištu novca, robe i usluga, te problemima uzrokovanim pandemijom virusa korona, ostvarili rast poslovnih prihoda od 5,3 miliona maraka.

– U ovoj godini odlukom uprave preduzeća i u dogovoru sa sindikatom, uz podršku Ministarstva saobraćaja i veza RS, a po osnovu ostvarenog rezultata, dogovoreno je da se svim radnicima poveća plata i to smo realizovali od 1. januara ove godine. Plate su linearno povećane za 50 maraka svakom zaposlenom – rekao je Radović.

Dodao je da preduzeće trenutno zapošljava oko 2.500 radnika.

– S obzirom na to da se obim posla svakodnevno povećava, kao i broj pošiljaka, biće sigurno i povećanja broja radnika, ali isključivo u djelu brze pošte i prenosa pošiljki – kazao je Radović.

Prvi čovjek “Pošta Srpske” najavio je i digitalizaciju poštanskih usluga, širu dostupnost i olakšano poslovanje i to kroz mobilnu aplikaciju “Pošta Srpske”.

– Mobilna aplikacija bi našim korisnicima u zemlji i inostranstvu trebalo da omogući plaćanje svih vrsta računa na jednostavan i dosta lakši način, a njen put na digitalnim platformama trebalo bi da počne do kraja prve polovine ove godine – naglasio je Radović.

Prema podacima navedenim u izvještaju objavljenom na Banjalučkoj berzi, “Pošte Srpske” su 2020. godinu završile sa minusom od 1,82 miliona maraka.

Organizacija

Zaposleni u “Poštama Srpske” raspoređeni su u direkciji i deset jedinica za poštanski saobraćaj i Specijalizovanoj radnoj jedinici za informacione usluge. U okviru “Pošta Srpske” trenutno je organizovano 227 javnih poštanskih mjesta, čime su poštanske usluge dostupne na cijeloj teritoriji Republike.