Poslovna zona Liman novi motor razvoja Gradiške

27.04.2024. | 07:42

Međunarodni sajam privrede, poljoprivrede, turizma, obrazovanja i zapošljavanja u Gradišci dokaz je da ovaj grad u otežanim uslovima ostvaruje značajan napredak, a njegov novi motor razvoja biće poslovna zona Liman.

Poručio je to u petak ministar za evropske integracije i međunarodnu saradnju Republike Srpske Zlatan Klokić na otvaranju sajamskih dana “Gradiška 2024”, u okviru kojih će se tokom tri dana predstaviti više od 100 izlagača i renomiranih kompanija iz Republike Srpske, FBiH, Srbije, Hrvatske, Slovenije i Mađarske.

Klokić je istakao da je Vlada Srpske dala doprinos razvoju ovog grada i da će nastaviti to da čini, a najveće zasluge, prema njegovim riječima, pripadaju privrednicima.

– Realizovali smo nekoliko projekata na području Gradiške gdje su uključene razvojne agencije iz Evrope što je omogućilo dodatni razvoj grada na Savi – istakao je Klokić.

Dodao je da je sajam prilika da se ostvare novi kontakti, razmijene poslovne ideje i u tom pravcu treba graditi temelje i osnovu ekonomskog i društvenog razvoja. On je poručio predstavnicima drugih lokalnih samouprava da uče od Gradiške kako treba da se razvija.

Prema riječima ministra rada i boračko-invalidske zaštite Danijela Egića, Gradiška se nalazi na strateškom mjestu i ona će biti još zastupljenija na privrednoj mapi Srpske.

Da je sajam odlična prilika za širenje saradnje i uspostavljanje novih kontakata, saglasan je i pomoćnik ministra poljoprivrede Saša Lalić koji je poželio uspješne sajamske dane.

Gradonačelnik Gradiške Zoran Adžić rekao je da je ovo jedinstvena sajamska manifestacija na kojoj su objedinjeni privreda, poljoprivreda, turizam, ali i obrazovanje i zapošljavanje.

– Bitno je da našim srednjoškolcima na vrijeme prikažemo šta se traži na tržištu rada. Tim povodom, u okviru ovog sajma biće održane i dvije panel-diskusije o povezanosti obrazovanja i privrede – naglasio je Adžić, navodi “Glas Srpske”.

Sajamski dani su, istakao je on, posebno važni za domaće privrednike i poljoprivrednike, te proizvođače opreme i repromaterijala koji će moći da predstave svoje proizvode i usluge, te da uspostave kontakte i saradnju sa potencijalnim poslovnim partnerima iz regiona.

Otvaranju ove manifestacije, koja je organizovana na pet hiljada kvadrata Sportske dvorane “Arena”, prisustvovao je, između ostalih, izaslanik predsjednika Srpske Siniša Mihailović.

Generalni pokrovitelji Sajamskih dana “Gradiška 2024” su predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i Vlada Srpske, a organizatori su grad Gradiška i kompanija “RS konsalting end trejd” iz Banjaluke.

Potencijal

Gradiška, uz svoj geografski položaj i dobru infrastrukturu, ima veliki potencijal za dalji razvoj privrede. To potvrđuje i podatak da je “Fajnenšel tajms” u istraživanju o najpoželjnijim mikrogradovima Evrope za investiranje svrstao ovaj grad na deveto mjesto.