Poslodavci se pribojavaju problema sa radnom snagom! Trivić: Građani su se opustili

18.03.2021. | 12:12

Očekuje nas teža epidemiološka situacija nego u novembru lane, zbog čega se poslodavci pribojavaju problema sa radnom snagom, poručuju iz Unije udruženja poslodavaca RS.

Saša Trivić, predsjednik ove unije, kažu da je u novembru i decembru prošle godine bio povećan broj bolovanja koja idu na teret poslodavaca.

“Po osnovu toga, poslodavci su imali štetu od oko pet miliona KM. Ni krajem prošle godine nismo imali dovoljno radnika, a po svemu sudeći i sada ćemo imati problema u radu poslovnih subjekata”, ističe Trivić.

Prema njegovim riječima, svi što prije moramo da se uozbiljimo, te da mjere ostanu na nivou iz novembra.

“Bez lične odgovornosti svakoga od nas, nećemo postići rezultat nikakvim mjerama. Naravno, ne treba u potpunosti odgovornost prebacivati na državi, jer odgovorni su i građani i poslodavaci, a naročito kontrolni organ. Ako hoćemo da spasemo privredu, svi zajedno moramo da se uozbiljimo. Od Vlade smo prije mjesec i nešto tražili da se pooštre inspekcijske kontrole i da se stanovništvo što više edukuje, jer je primijećeno da smo se svi opustili”, naglašava Trivić.

Dodaje da je u ugostiteljstvu u novembru zabilježen pad prometa od 45 odsto, u decembru 35, a u jauaru 20 odsto.

“U februaru je bilo normalno stanje, što je bio signal da će doći do ovoga, odnosno, da su se građani opustili, te da su i oni koji su bili najoprezniji, krenuli u ugostiteljske objekte. To, naravno, ne znači da su se ljudi zaražavali u tim objektima, nego da su građani promijenili svoje ponašanje”, kaže Trivić i ističe da neke lokalne zajednice nisu odradile svoj dio posla u pogledu angažmana kontrolnih organa.

“Za posljedicu imamo trenutno stanje. Ima problema i sa određenim ugostiteljskim objektima kako u Banjaluci, tako i na skijalištima, koji nisu poštovali mjere, a tu je i neblagovremena reakcija kontrolnih organa”, kaže Trivić, piše Srpskainfo.