Poslodavci “nemaju milosti”: Više hiljada nevakcinisanih suspendovano ili optušteno s posla

03.11.2021. | 18:36

Poslodavci u Kanadi otpuštaju ili suspenduju bez plate više hiljada radnika koji odbijaju da se vakcinišu protiv kovid 19, čime izazivaju dodatne probleme na tržištu rada gdje već postoji nedostatak radne snage.

Centralni dio predizborne kampanje kanadskog premijera Žastin Trudo pred izbore u septembru bila je najava suspenzije nevakcinisanih radnika, kako u državnom, tako i u privatnom sektoru.

Obavezna vakcinacija je među najstrožim za radnike saveznih službi administracija je proširila i na druge oblasti kako bi obuhvatila aerodrome, te putnike vazdušnog i željezničkog saobraćaja.

Širom Kanade ova regulativa se primjenjuje u bankama, bolnicama, osiguravajućim kompanijama, školskim odborima, policiji i pojedinim provincijskim administracijama.

Nevakcinisani radnici su pokušali da potraže pomoć od sindikalnih advokata.

Aviokompanije “Er Kanada” i “VestDŽet” sa posla su suspendovale više stotina nevakcinisanih radnika, slično je postupio i javni prevoz u Torontu.

Poslodavci prihvataju da izuzetak od vakcinacije budu osobe sa veoma striktnim vjerskim uvjerenjima ili određenim medicinskim problemima.

Tržište rada će biti pod dodatnim pritiskom od 15. novembra kada će oko 20.000 nevakcinisanih radnika saveznih službi biti na neplaćenom odsustvu.

Analitičari navode da bi sindikati mogli da ostvare određeni uspjeh u suprostavljanju obaveznoj vakcinaciji za osobe koje rade od kuće i ne dolaze u kontakt sa drugima.