Poslodavci bi da zaposle više od 5.000 ljudi

09.04.2021. | 08:21

Na adresu Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske stiglo je 2.312 zahtjeva poslodavaca za zapošljavanje 5.283 nezaposlenih, što je gotovo duplo nego što je planirano Akcionim planom za ovu godinu.

Ove godine je, prema podacima Zavoda za zapošljavanje RS, planirano da se kroz četiri programa zaposli 2.880 lica, za šta je obezbijeđeno 12,18 miliona KM.

Javni poziv zatvoren je sredinom marta, a komisija još obrađuje zahtjeve, te u Zavodu ne mogu precizirati koliko lica ispunjava uslove.

Programi su, kako su naveli, namijenjeni teže zapošljivim licima, djeci poginulih boraca, demobilisanim borcima, ratnim vojnim invalidima, ranjivim grupama, licima koja su duže na evidenciji nezaposlenih.

Najveće interesovanje bilo je za program finansiranja samozapošljavanja djece poginulih boraca, demobilisanih boraca i RVI pod nazivom “Zajedno do posla”, za koji je stigao 1.401 zahtjev.

Direktor Zavoda za zapošljavanje RS Miroslav Vujičić istakao je za “Glas Srpske” da predstoji borba za što više radnih knjižica. Uzdaju se, kaže, i u obećanje od Vlade RS da će se pronaći dodatni novac kako bi ovim programima bilo obuhvaćeno što više nezaposlenih.

– Interesovanje za programe ove godine je zasta veliko, a jedan od razloga je sigurno i promocija koju smo radili u proteklom periodu. Ove godine smo povećali sredstva za samozapošljavanje demobilisanih boraca na 10.000 KM po jednom licu, što bi, takođe, mogao biti jedan od razloga velikog interesovanja – kazao je Vujičić.

Predsjednik Unije udruženja poslodavaca RS Saša Trivić kazao je da su programi Zavoda za zapošljavanje značajni jer se uz pomoć države poslodavci lakše odlučuju na proširenje kolektiva.

– Evidentno je da su neki sektori i u pandemiji dobro radili i uspjeli povećati broj radnika čime su amortizovali smanjenje broja radnika u ugostiteljstvu i turizmu. Činjenica da se u Srpskoj i dalje otvaraju nova radna mjesta veoma je značajna i za nezaposlene i za cjelokupnu ekonomiju – kazao je Trivić.

Iznosi

Program “Zajedno do posla” vrijedan je tri miliona KM, a previđeno je da posao dobije 300 lica. Za program koji se odnosi na zapošljavanja i samozapošljavanja ciljnih kategorija u privredi predviđeno je četiri miliona KM i zapošljavanje 950 ljudi.

Za program podrške zapošljavanju i samozapošljavanju u privredi putem isplate uplaćenih poreza i doprinosa za novo zapošljavanje radnika u ovoj godini predviđeno je pet miliona KM, a za Rome 188.040 KM.