Posljedice Bregzita! Firme pogođene većim troškovima, papirologijom i kašnjenjima

09.02.2022. | 11:38

Britanske firme su pogođene “povećanim troškovima, papirologijom i kašnjenjima na granicama” kao rezultat Bregzita, rekli su poslanici Parlamenta Velike Britanije.

U izvještaju parlamentarnog nadzornog organa za potrošnju Komiteta za javne račune /PAK/ navodi se da je “jasno” da napuštanje EU utiče na obim trgovine u Velikoj Britaniji.

Takođe je upozoreno da bi se stvari mogle pogoršati ove godine kako budu uvedene nove kontrole uvoza.

Vlada Velike Britanije saopštila je da je nastavila da obezbjeđuje da preduzeća “dobiju podršku koja im je potrebna za efikasnu trgovinu sa Evropom”.

“Jedno od velikih obećanja Bregzita bilo je oslobađanje britanskih preduzeća kako bi im se dao prostor za maksimiranje produktivnosti i doprinosa ekonomiji – što je sada još više potrebno na dugom putu oporavka od pandemije”, rekla je predsjednik PAK-a Meg Hilier. Ipak, navodi ona, jedini vidljivi uticaj do sada su povećani troškovi, papirologija i kašnjenja na granicama.

Iako je bilo teško razdvojiti uticaj Bregzita od efekata kovida i širih globalnih problema, bilo je “jasno da je izlazak iz EU uticao” na obim trgovine u Velikoj Britaniji, saopštio je PAK.

U svom izvještaju, PAK navodi da je zabrinut zbog toga šta će se dogoditi kada se putnički saobraćaj preko britanske granice vrati na normalan nivo kad se pandemija smiri.

A, planove Vlade Velike Britanije za stvaranje najefikasnije granice na svijetu do 2025. godine, ovaj komitet opisao je kao “optimistične”, s obzirom na to kako stvari stoje danas, prenio je Bi-Bi-Si.

Oznake: Bregzit, Posljedice