Poskupljuju karte u željezničkom saobraćaju: “Najveći problem zastarjelost voznog parka”

01.11.2023. | 11:50

Direktor Sektora za operacije u željezničkom putničkom saobraćaju Nikola Malinović rekao je za ATV da Željeznice Republike Srpske od svog osnivanja pa sve do danas, u skladu svojih mogućnosti, uredno i odgovorno obavljaju sve one dužnosti koje su im u proteklom periodu i date.

“Kada govorimo konkretno o putničkom saobraćaju svakako najveće potrebe u putničkom saobraćaju jeste obnova voznog parka jer je najveći problem upravo zastarijelost vozmnog parka, putnička kola koja se sada koriste u starosnog vijeka između 40 i 50 godina”, rekao je Malinović.

On je istakao da su Željeznice Republike Srpske u proteklom periodu učinile mnogo i ulažu nadljudske napore da upravo taj vozni park održe u ispravnom i bezbjednom stanju kako bi željeznički putnički saobraćaj opstao i dalje funkcionisao.

“Svakako, modernizacija je neophodna i ona se može uz podršku institucija i Vlada Republike Srpske i rezornog ministarstva se moraju naći odgovaraću finansijska sredstva kako bi se paralelno uložilo u infrastrukturu i putnički soabraćaj i na taj način bi povećali nivo kvaliteta saobraćaja u putničkom saobraćaju”, rekao je Malinović.

On je istakao da postoji interesovanje putnika u željesničkom putničkom saobraćaju.

“Ali generalno smatram da bi ono bilo daleko i veće kada bi se uložilo u novija i savremenija putnička kola i na taj način bi mogli uvesti i neke nove linije, rekao je Malinović.

Malinović je rekao da će red vožnju za 2024. godinu biti isti kao i za prethodnu godinu.

“Od 2018. godine nisu mijenjane cijene karata, međutim, smo svjedoci da u posljednjih par godina je bilo poskupljenje u svakom segmentu društva, mi ćemo biti prinuđeni da u novom periodu predložimo Ministrastvu saobraćaja i veza povećanje za korekciju cijena”, rekao je Malinović.

On je istakao da povećanje neće biti nešto veliko i to putnici neće osjetiti na svom džepu.

Malinović je istakao da Željeznice nude putnicima veliki izbor povlastica.

“U narednom periodu će institucije naći mogućnost da obezbijede finansijska sredtva da se ŽRS da se pomogne i u infrastrukturi za povećanje brzina, a samim tim i za obnovu putničkog saobraćaja kako bi svojim građanima priuštili kvalitetniji nivo usluge”, rekao je Malinić.