“Poskupljenje” – riječ koju sve češće čujemo: Cijena peleta porasla drugi put u mjesecu

26.01.2022. | 12:41

Poskupljenje je riječ koju sve češće čujemo u našem društvu. Od početka godine konstantno se bilježi rast raznih proizvoda i usluga.

Taj trend nije zaobišao ni drvnu industriju, pa je cijena peleta porasla već drugi put u mjesec dana.

Da je tako potvrdili su nam i drvoprerađivači koji se bave proizvodnjom i prodajom peleta.

Iz drvne industrije „Karać“ tvrde da su od početka grejne sezone tri puta korigovali cijenu.

„Na početku je cijena bila 380 KM, pa smo je digli na 430 oko nove godine, a sad je to 450 maraka“, navode iz ove kompanije.

Navode da poskupljenje struje, sirovina i repromaterijala utiče na cijene njihovih proizvoda, pa i peleta.

Iako je evidentan rast cijene peleta, potražnja ne jenjava, pa se većina drvoprerađivača žali da ne mogu da proizvedu i nabave peleta koliko građai traže.

„U ovom trenutku nemam ništa na lageru. Sve smo rasprodali. Ljudi zovu svaki dan radi narudžbe novih količina. Iako je cijena peleta prelazi preko 400 maraka, potražnja je velika“, rekao je Jovica Radišić iz Prijedora.

Da je tako, potvrdili su nam i iz „Drvoprodex-a“ iz Banjaluke gdje navode da u ovom trenutku nemaju na stanju ni jednu vreću peleta, a da se svaki dan traži sve više.

„Mi trenutno proizvodimo i isporučujemo količine koje su nam građani ranije poručili, te sada ne primamo nove narudžbe jer ih ne možemo ispoštovati. Cijena peleta kod nas u ovom trenutku je 393 KM, mada ne isključujemo mogućnost da dođe do dodatnog rasta“, kažu iz ovog preduzeća.