Poskupljenje: Rekordan rast prosječne cijene indeksa za prehrambene proizvode

06.01.2023. | 11:53

Rast cijena većine prehrambenih proizvoda prošle godine dovela je do povećanja prosječne cijene Indeksa Organizacije UN za hranu i poljoprivredu (FAO) na najviši nivo od početka mjerenja.

Indeks cijene hrane FAO prati međunarodne cijene prehrambenih proizvoda na globalnom nivou iznosio je u prosijeku 143,7 tokom 2022. godine, što je povećanje od 14,3 odsto u odnosu na 2021. godine i najveće od početka mjerenja 1990. godine.

Indeks je već bio u porastu za 28 odsto tokom 2021. godine u odnosu na prethodnu pošto se svjetska privreda oporavljala od uticaja pandemije.

Cijene hrane porasle su nakon početka ruske specijalne operacije u Ukrajini prošle godine usljed strahovanja od prekida trgovine preko Crnog mora. Cijene su smanjene dijelom zbog sporazuma o izvozu hrane iz Ukrajine posredstvom UN i mogućnosti poboljšane isporuke u drugim zemljama proizvođačima.

U decembru je indeks bio u padu deveti mjesec zaredom na 132,4 poena u odnosu na novembar kada je bio 135 poena.

“Mirnija situacija sa cijenama prehrambenih proizvoda dobrodošla je nakon dvije burne godine”, naglasio je stručnjak iz FAO Maksimo Torero.

Pad indeksa u decembru vođen je padom međunarodne cijene jestivog ulja, uz određeni pad jestivih žitarica i mesa, ali je ublažen usljed rasta cijena šećera i mliječnih proizvoda.

Oznake: Cijena, Hrana, Indeks