Poskupljenje materijala: Skok cijena montažnih kuća i placeva u Srpskoj

25.05.2022. | 16:25

Nakon stanova i cijene montažnih kuća u Republici Srpskoj su skočile 20 do 25 odsto po metru kvadratnom u odnosu na prošlu godinu.

Rast cijena montažnih kuća sagovornici objašnjavaju poskupljenjem materijala, ali i nedostatkom radne snage.

I pored poskupljenja, velika je potražnja za montažnim objektima, tvrdi Veselko Đurić iz banjalučke kompanije “Montažne kuće Trend”.

“Prednost montažnih kuća je u više segmenata. Prvenstveno zbog brze gradnje, zdravijih prirodnih materijala, a i jeftinije gradnje u odnosu na klasično zidanje”, rekao je Đurić.

Vlasnici, čije se firme primarno bave izgradnjom montažnih objekata, uvjeravaju da je prednost montažnih kuća i u sistemu ključ u ruke.

Baš zato, kažu oni, mnogi mladi bračni parovi se odlučuju za gradnju montažnih kuća.

Prema riječima Dragana Berića, vlasnika firme Montažne kuće “Berić” iz Banjaluke, cijena montažnih kuća se u trećoj, završnoj fazi, kreće od 750 do 800 KM po metru kvadratnom.

Osim poskupljenja materijala, objašnjava Berić, na cijenu kuće utiče i “otimačina” za majstore.

“Teško je naći keramičara, oni koji su radili 10 KM po kvadratu, sada rade za 20 KM”, dodaje Berić i napominje da građevinari praktično “hodaju po žici” kada unaprijed sa kupcem dogovore cijenu.

Pritom, kaže Berić, kad se uzmu u obzir trenutne cijene materijala, pitanje je da li će graditelji montažnih kuća ove godine uopšte biti na nuli.

Posebno je istakao poskupljenje crijepa. Prošle godine komad ovog materijala koštao je jednu marku, a sada je njegova cijena 1,80 KM, prenosi Capital.

Materijali skuplji i do 300 odsto

Stručnjaci iz oblasti građevinarstva objašnjavaju da je cijena gradnje “otišla u nebo” na globalnom nivou i to prvenstveno zbog poskupljenja sirovina, a naročito čelika, drveta i veziva.

Arhitekta Aleksandar Komadina objašnjava da je upravo to uslovilo i poskupljenje prefabrikovanih  proizvoda za gradnju, kako u klasičnoj tako i u montažnoj gradnji.

“Možemo reći da su građevinski materijali poput cementa i premaza poskupjeli od minimalno trideset do maksimalno 300 odsto kad je u pitanju čelik. Mislim da je ponajviše pogođen sektor koji se bavio preradom i obradom metala”, kaže Komadina.

On podsjeća da, ako se osvrnemo na prethodno stanje, jasno znamo da je montažna gradnja uvijek bila jeftinija.

“Ovaj odnos se i dalje zadržao, ali smatram da je razlika u cijeni postala veća. Veća u toj mjeri da je gradnja klasičnim sistemom u odnosu na montažni skoro pa 50 do 60 odsto skuplja. Smatram da je sistem montažne gradnje isplativiji, a ako pričamo o kvalitetnoj gradnji onda on nema mana, čak štaviše u montažnoj gradnji je znatno veća primjena prirodnih materijala i veća je brzina i fleksibilnost gradnje”, zaključuje ovaj arhitekta.

Interesantno, neki prodavci građevinskog materijala u Banjaluci daju kupcima ponude po cijenama koje, naglašavaju, važe 24 časa.

Ukoliko kupujete količine za veću investiciju, biranje i traženje najpovoljnijeg prodavca postaje skoro nemoguće.

Skuplji stanovi

Osim montažnih kuća, s rastom cijena građevinskog materijala u ovoj godini, u gotovo istom procentu poskupjeli su i stanovi.

Naime, prosječna cijena prodatih novih stanova u BiH u prvom kvartalu iznosila je 2.248 KM po metru kvadratnom i veća je za 24,9 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

U poređenju sa prosječnom cijenom prodatih novih stanova lani, prosječna cijena veća je za 23 odsto, objavila je Agencija za statistiku Bosne i Hercegovine.

Vrtoglavi rast cijena građevinskog materijala natjerao je velike investitore u Banjaluci da obustave prodaju stanova u izgradnji i revidiraju postojeće avanse i rezervacije.

To objašnjavaju time što više nisu u stanju izračunati koliko će ih stanovi koštati kada budu završeni.

Oni koji se žele skućiti, prije konačne odluke koji sistem gradnje odabrati, svakako treba da imaju u vidu podatak da je za godinu dana kvadratni metar građevinskog zemljišta poskupio sa 185 na 226 KM, u prosjeku.