Posao za 170 novih radnika sa područja Trebinja

18.06.2022. | 08:13

Poslodavci iz trebinjskog javnog i realnog sektora potpisali su ugovore za zapošljavanje 170 novih radnika, od čega 51 pripravnik, za šta je u programu Zavoda za zapošljavanje RS i Vlade RS, zajedno sa trebinjskom lokalnom zajednicom, izdvojeno 812.000 maraka podsticaja poslodavcima na godinu dana.

“I ove je godine za programe zapošljavanja vladala velika zainteresovanost, kao i prethodne tri godine, tako da su za taj četvorogodišnji period izdvojena sredstva na području grada Trebinja oko tri miliona maraka, što smatramo dobro iskorištenim sredstvima jer su pozitivno uticala na stanje i zaposlenost na području ovoga grada”, rekao je Miloš Golijanin, šef kancelarije direktora Zavoda za zapošljavanje RS.

On je naglasio da ohrabruje činjenica što je najveća zainteresovanost bila za privredu, i pored otvorenog tržišta radne snage u susjednim Crnoj Gori i Hrvatskoj.

“Vlada RS je zajedno s Kompenzacionim fondom odlučila da izdvoji dodatna sredstva za sve demobilisane borce koji ispunjavaju uslove po programu zapošljavanja koje je sprovodio Zavod, a na području Trebinja su uslove ispunila 24 demobilisana borca”, kazao je Golijanin, navode “Nezavisne novine”.

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić je pojasnio da ovakav trend zapošljavanja, naročito u privredi, najslikovitije govori o dobrom privrednom ambijentu u Trebinju, ali i smanjenju nezaposlenosti.

“Naročito smo insistirali na pripravničkim radnim mjestima, jer smo opredijeljeni da svi moraju imati šansu da steknu prva radna iskustva, pa je grad Trebinje u prethodnom periodu čak i sopstvenim sredstvima iz lokalnog budžeta finansirao neto plate, a još je otvoren poziv za samozapošljavanje djece poginulih boraca kojim nudimo do 20.000 maraka bez ograničenja na djelatnost”, pojasnio je Ćurić.

Bojan Čvoro, direktor Javnog preduzeća “Radnik”, pojasnio je da su na ovaj način zaposlili tri radnika, prostornog planera, higijeničarku i jednog vodoistalatera, a i u ovom su programu dali prednost porodicama palih boraca, demobilisanih boraca i RVI.

Mijat Šarović, izvršni direktor Udruženja “Sunce nam je zajedničko”, pojasnio je da će na ovaj način u udruženju biti zaposlen jedan pripravnik, logoped, jer je evidentan sve veći broj djece sa ovakvim poteškoćama, te da je ovo način da se, u skladu s potrebama njihovih korisnika, angažuju i logopedi, i defektolozi i svi oni kadrovi koji su potrebni njihovim štićenicima.