Posao za 100 radnika: Kineski investitor ulaže 50 miliona evra u Ugljevik

25.02.2022. | 08:12

Kineski investitor gradiće u Ugljeviku fabriku gipsanih ploča i proizvoda od gipsa u kojoj će posao dobiti 100 radnika, a vrijednost investicije je 50 miliona evra.

Rekao je to za “Glas Srpske” vršilac dužnosti direktora Rudnika i Termoelektrane (RiTE) “Ugljevik” Čedomir Stojanović, naglasivši da će danas potpisati sporazum o dugoročnoj saradnji i ugovor o osnivanju zajedničkog preduzeća sa kineskom kompanijom “Novi građevinski materijali Peking”, koja je jedan od najvećih svjetskih proizvođača gipsanih ploča.

“Ta investicija je za nas veoma bitna s obzirom na to da imamo sistem za odsumporavanje i gips je u stvari nusproizvod. Oni će kupovati od nas gips i ugalj, a osim toga ovo je investicija od oko 50 miliona evra i to dovoljno govori. Nakon potpisivanja ugovora očekujemo da se počne sa rješavanjem papirologije, obezbjeđenjem dozvola i da počne izgradnja pogona. Rok je tri godine da fabrika bude puštena u pogon”, pojasnio je Stojanović.

Dodao je da RiTE “Ugljevik” godišnje proizvede oko 300.000 tona gipsa, dok je kineskom investitoru za proizvodnju potrebno oko 250.000 tona.

“Dnevno proizvedemo oko 1.000 tona gipsa. Ne radi se odsumporavanje svaki dan, projektovani rad i termoelektrane i sistema je oko 300 dana radi remonta i zastoja, predviđenih i nepredviđenih “,rekao je Stojanović i naglasio da je za ovaj projekat dobijena saglasnost Vlade Republike Srpske i akcionara.

Stojanović je kazao da pregovori dugo traju, te da su zadovoljni što će konačno biti potpisani ugovori. Govoreći o situaciji u RiTE “Ugljevik”, Stojanović je kazao da privode kraju završni račun za prošlu godinu.

“Ponovo smo poslovali pozitivno, kao i godinu ranije. Dugo se nije dogodilo da dvije godine zaredom rezultat bude u plusu, posebno jer smo se lani suočili sa brojnim problemima od poskupljenja repromaterijala i energenata. Iako imamo velika ulaganja i na amortizaciju nam odlazi više od 38 miliona maraka, uspjeli smo ostvariti pozitivan rezultat”, rekao je Stojanović.

Prvi čovjek Ugljevika Vasilije Perić skeptičan je kada je riječ o ovoj investiciji, jer je, kaže, sličnih bilo i ranije ali još nisu realizovane, prenosi Glassrpske.

“Nadam se da će ova investicija zaista zaživjeti. Nadam se i da će biti dovoljno gipsa”, rekao je Perić.

On je kazao da nedostaje radne snage u Ugljeviku i da će bilo koja fabrika teško doći do radne snage.

Ugovor

Iz Ministarstva energetike i rudarstva RS najavljeno je da će potpisivanju ugovora sa Kinezima danas u Ugljeviku prisustvovati i resorni ministar Petar Đokić.

“Ugovor se odnosi na izgradnju fabrike gipsanih ploča kapaciteta 40 miliona kvadratnih metara na godišnjem nivou”, naveli su u ovom ministarstvu i dodali da će Đokić prije potpisivanja sporazuma razgovarati sa rukovodstvom preduzeća RiTE “Ugljevik” o aktuelnim pitanjima koja se tiču poslovanja ovog privrednog društva.