Poreska uprava RS: Za dva mjeseca prikupljeno više od pola milijarde KM

05.03.2024. | 12:14

Poreska uprava Republike Srpske prikupila je za dva mjeseca ove godine na račun javnih prihoda Srpske 590 miliona KM, ili za 77,4 miliona KM, odnosno 15 odsto više nego u istom periodu prošle godine, izjavio je direktor Poreske uprave Srpske Goran Maričić.

Maričić je naglasio da je nastavljen znatan rast prihoda u apsolutno svim segmentima.

On je naveo da je naplata direktnih poreza u periodu januar-februar veća za 22 odsto, dok je naplata ostalih javnih prihoda i doprinosa veća za po 14 odsto, saopšteno je iz Poreske uprave.

Doprinosi su u prva dva mjeseca ove godine naplaćeni u iznosu od 389,1 milion KM, što je za 46,6 miliona KM više nego u istom periodu prethodne godine, pri čemu je naplata doprinosa za Fond PIO veća za 12 odsto, za Zavod za zapošljavanje i za Fond dječje zaštite veća je za 14 odsto, dok je naplata doprinosa za Fond zdravstvenog osiguranja veća za 16 procenata.

Direktni porezi su u ovom periodu naplaćeni u iznosu od oko 112,5 miliona KM, što je za oko 20 miliona KM više nego u prva dva mjeseca prethodne godine.

Najveći rast u prva dva mjeseca ove godine ostvaren je kod poreza na dohodak koji je naplaćen u iznosu od 58,9 miliona KM, ili više za 10,5 miliona KM, odnosno 22 odsto, nego u periodu januar-februar prošle godine.

Rast naplate kod direktnih poreza bilježi i porez na dobit, koji je naplaćen u iznosu od oko 49 miliona KM, što je za 23 odsto više nego u uporednom periodu.

Kod ostalih javnih prihoda, u prva dva mjeseca naplaćeno je 88,3 miliona KM, što je za 10,7 miliona KM ili 14 odsto više nego u istom periodu prošle godine.

U februaru je Poreska uprava naplatila 321,8 miliona KM javnih prohoda, što je za 49 miliona KM više nego u februaru prošle godine.