Poražavajući rezovi: Banke u svijetu ove godine otpustile barem 62.000 radnika

27.12.2023. | 07:54

​Dvadeset najvećih svjetskih banaka je 2023. godine otpustilo najmanje 61.905 radnika.

To se poredi sa više od 140.000 radnih mjesta koje su globalni zajmodavci ugasili tokom globalne finansijske krize 2007. i 2008. godine.

Kako je prenio Fajnenšl Tajms, preokrenut je trend povećanog zapošljavnaja koji je uslijedio nakon izlaska iz krize izazvane pandemijom koronavirusa.

Investicione banke su drugu godinu zaredom zabilježile pad naknada, jer je sklapanje novih poslova usporilo, kao i inicijalne javne ponude (public listings, ponuda ili prodaja široj javnosti novih ili narednih emisija hartija od vrijednosti kojima se trguje na berzi).

Kako se dodaje, Volstrit sada pokušava da zaštiti svoje profitne marže smanjenjem broja zaposlenih.

“Nema stabilnosti, nema investicija, nema rasta u većini banaka – i vjerovatno će biti još otpuštanja radnih mjesta”, rekao je Li Taker iz kompanije Silvermine Partners.

Najmanje polovina globalnog smanjenja u 2023. došla je od zajmodavaca sa Volstrita, čiji su se investicioni bankari borili sa brzinom rasta kamatnih stopa u SAD i Evropi.

Međutim, najveći rezovi od strane jedne institucije su se desili kod švajcarskog UBS-a kada je preuzeo svog bivšeg rivala, Credit Suisse, prenosi “NovaEkonomija”.