Porasla u odnosu na septembar: Prosječna plata u FBiH u oktobru 1.285 KM

15.12.2023. | 13:43

Prosječna mjesečna isplaćena neto plata po zaposlenom u Federaciji BiH /FBiH/ u oktobru iznosila je 1.285 KM i nominalno je veća za dva odsto, a realno za 1,8 odsto u odnosu na prethodni mjesec.

U odnosu na isti mjesec prethodne godine prosječna mjesečna isplaćena neto plata po zaposlenom u oktobru nominalno je viša za 12,8 odsto, a realno viša za 12,7 odsto, objavio je Federalni zavod za statistiku.

Analiza je pokazala da je u oktobru u odnosu na septembar došlo do povećanja neto plata u svim djelatnostima.

Najveće povećanje prosječne mjesečne isplaćene neto plate zabilježeno je u zdravstvenoj i socijalnoj zaštiti i to za 7,4 odsto, zatim u poljoprivredi, šumarstvu i ribolovu za 3,8 odsto, te proizvodnji i snabdijevanju električnom energijom, gasom, parom i klimatizaciji za 3,2 odsto.

Prosječna mjesečna isplaćena bruto plata po zaposlenom u FBiH u oktobru iznosila je 1.995 KM i nominalno je veća za 1,8 odsto, a realno za 1,6 odsto u odnosu na septembar.

U odnosu na isti mjesec prethodne godine prosječna mjesečna isplaćena bruto plata po zaposlenom u oktobru nominalno je veća za 13 odsto, a realno za 12,9 odsto.