Ponovni apel poslodavcima za prilagođavanje poslovnih aktivnosti vremenskim uslovima

24.07.2019. | 11:00

Povodom najavljenog toplotnog talasa koji će, prema meteorološkim prognozama, zahvatiti i Republiku Srpsku, Ministarstvo rada i boračko- invalidske zaštite Republike Srpske, još jednom, apeluje na sve poslodavce da, zbog izuzetno visokih temperatura vazduha, izvrše preraspodjelu radnog vremena i tako zaštite zdravlje radnika.

S obzirom da u zakonodavstvu Republike Srpske nisu propisani minimalni zahtjevi u pogledu uslova rada radnika na otvorenom u nepovoljnim mikroklimatskim uslovima (kao što je velika vrućina), a nije propisano ni pri kojim bi mikroklimatskim uslovima poslodavci trebali da obustave radove (jer postoji opasnost po život i zdravlje radnika), ministarstvo poziva sve poslodavce Republike Srpske da radno vrijeme na otvorenom prilagode vremenskim uslovima i tako zaštite zdravlje svojih radnika.

Nesporno je da učestale vrućine utiču na zdravlje radnika, posebno onih koji rade na otvorenom i duže vrijeme su izloženi suncu zbog obaveza prema poslu, zbog čega dolazi do pada koncentracije u radu i mogućnosti povrjeđivanja radnika.

Međunarodni standard ISO 7243 definiše uslove i kriterijume izvođenja radova u uslovima visokih teperatura, a jedna od mjera je izbjegavanje rada u najtoplijem dijelu dana. Stoga, apelujemo na poslodavce da i oni primijene ovaj standard i da izvrše preraspodjelu radnog vremena, na način da se radnici ne nalaze na otvorenom u najtoplijem dijelu dana, uz napomenu da i za rad u zatvorenim prostorijama treba obezbijediti rashlađivanje prostorija kako bi se zaštitilo zdravlje radnika.

U skladu sa gore pomenutim standardom u zavisnosti od utvrđenog toplotnog indeksa koji je mjerodavan za uslove rada na otvorenom, u uslovima visokih temperatura predviđeni su načini izvođenja radova i mjere rada za date uslove kao i preporuke za poslodavce i radnike vezano za prevenciju, koje će pomoći da se rizik od izloženosti visokim temperaturama na radnom mjestu svedu na najmanju moguću mjeru.

Te mjere su:

  • blagovremena organizacija posla u nepovoljnim mikro-klimatskim uslovima, što obuhvata preraspodjelu radnog vremena,
  • rotacija poslova,
  • izbjegavalje rada u najtoplijem dijelu dana (od 11 do 15 časova,)
  • uvođenje dodatne radne snage kod ekstremnih uslova,
  • osiguranje odgovarajuće rashlađene prostorije za odmor,
  • nošenje lagane zaštitne odjeće i obuće.

Preporučuje se Republičkoj upravi za inspekcijske poslove da češćim obilascima poslodoavaca čija se djelatnost odvija na otvorenom prostoru, kontrolišu da li se poslodavci pridržavaju preporuka ministarstva i da li organizuju rad na način da zaštite zdravlje radnika. Isti apel uputili smo i početkom juna tekuće godine, navodi se u saopštenju Ministarstvo rada i boračko-invalidske zaštite RS.