Pomoć mladim mljekarima: Isporučene steone junice, obezbijeđen siguran otkup mlijeka

Mladim proizvođačima mlijeka u Rogatici i Han Pijesku danas su isporučene steone junice simentalke da bi od Mljekare “Paćeni” iz Bileće obezbijedili siguran otkup mlijeka.

Mladim mljekarima isporučeno je pod 19 steonih junica austrijskog simentalci. U Rogatici su još dobili i tri junice češkog simentalca. Ova pasmina podijeljena je u okviru projekta pomoći kooperantima, čiji je lider Mljekara “Pađeni.

Viši stručni saradnik za stočarstvo, resor pružanje stručnih usluga u poljoprivredi pri resornom Ministarstvu Svijetlana Mičić rekla je novinarima da se već godinu i po radi na realizaciji pilot-projekta na unapređenju mljekarstva kod mladih proizvođača. Ona je navela da 40 odsto sredstava obezbeđuje resorno ministarstvo, 10 odsto lokalna zajednica, a ostatak poljoprivredni proizvođači, kooperanti, posredstvom isporuke mlijeka i direktnim novčanim plaćanjem.

Mičićeva je istakla da će kancelarija u narednom periodu obići sve poljoprivredne proizvođače, da se vidi kakve su reproduktivne osobine junica, a kasnije će biti praćena i njihova mliječnost.

Koordinator sirovinske baze za Sarajevsko-romanijsku regiju Mljekare “Pađeni” Božidar Zoranović rekao je da će na ovaj način poboljšati poljoprivrednu proizvodnju na području regije, gdje je u okviru projekta pomoći kooperantima isporučeno više od 100 steonih junica.

Načelnik opštine Rogatica Milorad Jagodić rekao je da je cilj ove pomoći da se poboljša mliječnost i pasminski sastav grla, te poveća broj domaćinstava koja se bave proizvodnjom mlijeka. On je napomenuo da je ova opština u prošloj godini Mljekari “Pađeni” isporučila više od 850.000 litara mlijeka.

Kooperanti sa područja opštine Han Pijesak prošle godine su isporučili milion i 100 hiljada litara mlijeka Mljekari “Pađeni”.

Ostavite komentar: