Poljska Vlada ispunila obećanje: Naredila obustavu sječe šume

08.01.2024. | 15:36

Poljska Vlada naredila je državnoj kompaniji koja upravlja više od sedam miliona hektara šuma u ​​zemlji da smanji sječu u 10 dragocjenih šumskih područja, ispunivši obećanje iz kampanje nakon izbora u oktobru prošle godine.

“Odlučili smo da prestanemo sa sječom u najvrijednijim šumskim oblastima. Vrijeme je da izbacimo testere iz poljskih šuma”, izjavila je poljski ministar za klimu Paulina Henig Kloska.

Kloska je rekla da je odluka Ministarstva, koja će biti na snazi šest mjeseci, prvi korak prije sistemskog rješenja koje će dodatno ograničiti sječu u takvim šumama.

Ona je dodala da Ministarstvo podržava povećanje površine postojećih nacionalnih parkova i stvaranje novih, uključujući i Karpatsku šumu.

Prema istraživanjima javnog mnjenja, 75 odsto Poljaka smatra da bi trebalo smanjiti sječu. Premijer Poljske Donald Tusk je više puta rekao da će njegova Vlada povećati zaštitu šuma.

Više od 100 ekoloških grupa pozvalo je prošlog mjeseca na moratorijum sječe u najstarijim šumama.

Mjere se odnose na 10 lokacija, uključujući Karpatsku šumu u jugoistočnom uglu Poljske, kao i Avgustovsku i Knišinsku šumu na sjeveroistoku. Biće obuhvaćeno ukupno 1,5 odsto šuma kojima gazduju državne firme.