Politizacija ekonomskog projekta: Zamrzavanje gasovoda “Sjeverni tok 2” dovelo do naglog poskupljenja gasa

08.03.2022. | 17:59

Zamrzavanje gasovoda “Sjeverni tok dva” dovelo je do trenutnog naglog poskupljenja gasa na evropskom tržištu, izjavio je višerangirani zvaničnik ruskog Ministarstva spoljnih poslova Dmitrij Biričevski.

On je rekao da Moskva žali zbog politizacije tog ekonomskog projekta.

“Sputnjik” podsjeća da su zapadne zemlje uvele nove sankcije Moskvi, nakon što je Rusija započela specijalnu vojnu operaciju u Ukrajini. Konkretno, NJemačka je suspendovala sertifikovanje gasovoda “Sjeverni tok dva”.

“Već primjećujemo efekte odustajanja od `Sjevernog toka dva` u formi rapidnog poskupljenja gasa na evropskom tržištu”, istakao je Biričevski

Prema njegovim riječima, blagovremeno puštanje u rad gasovoda koristilo bi i ruskim i evropskim interesima.

“U isto vrijeme, projekat je postao talac vještačkog povezivanja sa drugim političkim dešavanjima”, konstatovao je Biričevski.

“Sjeverni tok dva” novi je gasovod kapaciteta 55 milijardi metara kubnih godišnje koji omogućava tranzit gasa od ruske obale kroz Baltičko more do NJemačke. Do nedavno, projekat je prolazio kroz dugotrajni proces sertifikacije njemačkog regulatora.

SAD, koje promovišu svoj prirodni tečni gas Evropi, aktivno su se protivile projektu, zajedno sa Ukrajinom. Moskva je pozvala da se spriječi bilo kakvo politizovanje pokretanja “Sjevernog toka dva”, tvrdeći da je takav trgovinski projekat na obostranu korist Rusije i EU.