Pojedine opštine u zemlji ostale bez banaka: Digitalizacija i iseljavanje ukidaju poslovnice

25.01.2023. | 08:22

Trend ukidanja poslovnica banaka u Bosni i Hercegovini bio je snažno izražen u 2022. godini.

U periodu januar-septembar, banke u Bosni i Hercegovini su smanjiile broj organizacionih dijelova za 15, od čega su banke u Federaciji njihov broj smanjile za 11, a banke u Republici Srpskoj za četiri organizaciona dijela, piše Indikator.ba

Inače, mreža banaka u Federaciji BiH zaključno sa septembrom brojila je 516 filijala, ekspozitura i izdvojenih šaltera, dok su banke u Repulici Srpskoj imale mrežu od 284 jedinice, prema podacima entitetskih agencija za bankarstvo.

Poslovna mreža banaka smanjuje se pod uticajem sve pristunijih digitalnih kanala poslovanja, ali i usljed iseljavanja stanovništva zbog čega bankama nije rentabilno držati fizičke poslovnice, prenosi Capital.

Kraj prošle godine obilježen je dodatnim smanjenjem broja poslovnica, pri čemu su pojedine opštine u zemlji ostale bez banaka.

Tako su bez ijedne banke ostale nerazvijene opštine u kojima je mala naseljenost a privreda slabašna poput Bosanskog Grahova, Bosanskog Petrovca i Drinića.

Bilo je najavljeno i zatvaranje jedine banke u Glamoču, dok je Srebrenica, koja je imala dvije, ostala na jednoj banci.

To stanovništvu i zaposlenima u privrednim subjektima u ovim sredinama stvara probleme, jer pojedini moraju putovati i po nekoliko desetina kilometara da bi, primjerice, podigli penzije ili predali pazar.

Lokalne zajednice koje su nedavno ostale bez banaka nude bankama razne uslove kako bi ih privukle da otvore poslovnice. Primjerice, opština Drinić nudi besplatan prostor i čuvarsku službu.

Krajem prošle godine, pojavila se nada da bi u Bosanskom Petrovcu poslovnicu mogla otvoriti državna Union banka.

Oznake: Banke, Poslovnice